Erişilebilirlik

Saldırıya Uğrayan Salman Rüşdi Ameliyata Alındı


NEW YORK- New York Chautauqua Enstitüsü'nde düzenlenen bir etkinlikte sahnede saldırıya uğrayan ve boynundan bıçaklanan yazar Salman Rüşdi ameliyata alındı. Yazarın bir gözünü kaybedebileceği belirtiliyor.

New Jersey'li olduğu belirtilen saldırganın adı Hadi Matar. 24 yaşındaki Hadi Matar'ın Salman Rüşdi'yi neden hedef aldığıysa henüz bilinmiyor.

Polisin, gözaltında olan saldırganın olası bağlantılarını soruşturduğu, saldırının bireysel ya da örgütsel olup olmadığını incelediği belirtiliyor.

"Gözünü kaybedebilir, kolundaki sinirlerde hasar var"

Rüşdi'nin temsilcisi Andrew Wylie yaptığı yazılı açıklamada, yazarın bir gözünü kaybetmesinin olası olduğunu, kolundaki sinirlerde ve karaciğerinde hasar olduğunu belirtti.

Yazarın solunum cihazına bağlı olduğunu belirten Wylie, "Haberler iyi değil. Salman muhtemelen bir gözünü kaybedecek. Kolundaki sinirler hasar gördü. Karaciğeri de hasar gördü" ifadelerini kullandı.

“Saldırıya Uğrayan Salman Rüşdi Yaşıyor”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, etkinlik sırasında sahneye çıkan saldırgan Rüşdi’yi yumruklayıp bıçaklamaya başladı. Rüşdi yere düşerken, erkek saldırganın etkisiz hale getirilerek yakalandığı kaydedildi.

Etkinliğin düzenlendiği salonda bulunan görgü tanıkları saldırganı uzun boylu, siyah şapkalı ve maskeli biri olarak tanımladı.

“Saldırı sırasında bir kişi daha hafif yaralandı”

Tanıkların ifadesine göre, 75 yaşındaki yazar Rüşdi aldığı yumruk ve bıçak darbesiyle bariyerlerin üzerine yığıldı. Görgü tanıkları o anda Rüşdi’nin ellerinde kan gördüklerini ifade ettiler.

Saldırı sırasında, Rüşdi ile çalışan bir sivil toplum örgütü temsilcisinin de başından hafif yara aldığı belirtildi.

New York Senatörü Chuck Schumer, Rüşdi’ye yönelik saldırıyı, "şok edici ve dehşet verici" olarak nitelendirdi.

Schumer, saldırının ABD’nin ve Chautauqua Enstitüsü’nün iki temel değeri olan ifade ve düşünce özgürlüğüne saldırı olduğunu belirterek, "Rüşdi’nin bir an önce tamamen iyileşmesini ve failin işlediği suçun hesabını adalete vermesini temenni ediyorum” dedi.

“Sadece düşüncelerini ifade etmek istedi”

New York Valisi Kathy Hochul, silah şiddetiyle ilgili katıldığı bir etkinlikte Rüşdi’nin sağlık durumuyla ilgili bilgi verdi.

Vali Hochul, Salman Rüşdi’nin bir konuşma yapmak üzereyken bir sahnede saldırıya uğradığını öğrendiğini belirterek, ”Yaşıyor. Helikopterle güvenli bir yere götürüldü. New York eyaletinin batısında sakin bir kent olan Chautauqua’ta düzenlenen bir etkinlikte, kanaat önderleri, politikacılar, yargıçlar ve düşüncesini özgürce ifade etmek için bir araya geldiler. Rüşdi de saldırıya uğramadan önce bu seçkin etkinlikte düşüncelerini ifade etmek istedi” diye konuştu.

New York Valisi Hochul, eyalet polisinin Rüşdi’yi koruduğunu ve hayatını kurtardığını ifade etti.

2016 yılından beri New York’ta yaşıyordu

2016 yılında Amerikan vatandaşı olan Rüşdi, uzun bir süredir New York’ta yaşıyordu.

Tartışmalı "Şeytan Ayetleri" kitabından sonra 1980’lerden beri İran’dan ölüm tehditleri alıyordu. Rüşdi’nin çok sayıda Müslümanın dine hakaret olarak gördüğü "Şeytan Ayetleri" kitabı 1988'den beri İran'da yasak.

Yasaktan bir yıl sonra, İran'da dönemin dini lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni, Rüşdi'nin ölümünü isteyen bir fetva yayınlamıştı.

Fetva’ya göre, Rüşdi'yi öldüren kişiye 3 milyon doların üzerinde para ödülü verecekti. İran hükümeti, Humeyni'nin fetvasıyla arasına uzun süredir mesafe koymuş olsa da fetvayla birlikte İran’da Rüşdi karşıtı duygular etkili olmaya devam etti.

Yazar Rüşdi'yi Bıçaklayan Saldırgan Gözaltında
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00

2012'de İran’ın yarı resmi bir dini vakfı, Rüşdi'yi öldürecek kişiye verilecek ödülü 2,8 milyon dolardan 3,3 milyon dolara çıkarmıştı.

O dönem tehdidi dikkate almayan Rüşdi insanların ödülle ilgilendiğine dair "kanıt" olmadığını söylemişti.

Aynı yıl Rüşdi, fetva hakkında “Joseph Anton” başlıklı bir anı kitabı yayınladı. Rüşdi hakkında fetvanın yayınlanmasının ardından bu takma adı kullanmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG