Erişilebilirlik

Saldırılar ve Direniş Mariupol ve Harkiv'de Yoğunlaştı


Yoğun saldırı altındaki Mariupol şehrinin son uydu görüntüsü
Yoğun saldırı altındaki Mariupol şehrinin son uydu görüntüsü

Rusya’nın Ukrayna’daki saldırıları dördüncü hafta da devam ederken henüz Ukrayna'nın hiçbir büyük şehri teslim olmadı. Ukrayna, Rusya’nın saldırılarına direnmeye devam ediyor. Ancak nedenle son günlerde Rus güçleri, Ukrayna'daki şehir merkezleri ve doğrudan yerleşim yerlerini daha yoğun olarak hedef almaya başladı.

Tüm bu gelişmeler olurken ABD Başkanı Joe Biden, bir kez daha Rusya’nın kimyasal silah kullanabileceği uyarısında bulundu.

Ukrayna’da son haftalarda en sert çatışmalar Mariupol şehrinde devam ediyor. Şehirde sokakların hayatını kaybetmiş sivillerin cansız bedenleriyle dolu olduğu belirtiliyor. Bu esnada Rus ordusunun Harkiv’de de saldırılarını şiddetlendirdiği haberleri geliyor.

Ukrayna ordusu tarafından yapılan açıklamada, Rus güçlerinin güdümlü füzelerle özellikle altyapı tesislerini hedef almaya devam etmelerinin beklediği belirtildi.

Mariupol şehrinde bir Ukrayna askeri
Mariupol şehrinde bir Ukrayna askeri

Rusya’ysa bombardımanlar nedeniyle özellikle Mariupol ve Harkiv’de adeta bir harabe görüntüsü ortaya çıkmışken sivil yerleşim yerlerini hedef aldığı iddialarını ısrarla reddediyor ve vurulan yerlerin, Ukrayna ordusu ve silahlı direnişçiler tarafından kullanılan tesisler olduğunu öne sürüyor.

Ukrayna, Rusya’nın "Mariupol’da direnişi sona erdirin" çağrısına da olumsuz yanıt verdi. Şehirden şu ana kadar açılan insani koridorlar aracılığıyla yaklaşık 3 bin kişi çıkış yapmayı başardı.

Avrupa Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya’nın kuşatması altındaki Mariupol şehrinde çok ağır savaş suçları işlendiğini söyledi. Çatışmalar nedeniyle 44 milyon nüfuslu Ukrayna’da en az 10 milyon kişi yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kaldı.

Harkiv
Harkiv

Harkiv sokaklarından da çatışma ve Rusya’nın bombardımanının yarattığı yıkıma dair haber ve görüntüler gelmeye devam ediyor. Şehirde sık sık büyük patlamalar duyuluyor.

Rusya’nın dün direnişçilerin kullandığı iddiasıyla Kiev’de de bir alışveriş merkezini vurması sonucu çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG