Erişilebilirlik

Saldırılar Müdahale Olasılığını Arttırabilir


Erdoğan ve Davutoğlu, Sur'da öldürülen üstçavuş Seçkin Çil'in cenazesine katıldı
Erdoğan ve Davutoğlu, Sur'da öldürülen üstçavuş Seçkin Çil'in cenazesine katıldı

Türkiye’de düzenlenen bombalı saldırılar, hükümet ve PKK arasındaki çatışmaları tırmandırıyor. Ayrıca Amerika’nın Suriye’deki savaşta kimi desteklediği ve amaçlarının ne olduğu da tartışılıyor. Uzmanlar saldırıların Türkiye’nin Suriye’deki müdahalesini arttırabileceğini ve Amerika ile ilişkileri daha da gerebileceği uyarısında bulunuyor

Ankara’da intihar bombacısının araçla yaptığı saldırı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızgın tepkisine neden oldu. Erdoğan, saldırıdan PKK’yı ve onların dış destekçilerini sorumlu tuttu. Bu PYD’ye bir göndermeydi.

Erdoğan yaptığı konuşmada PYD ve PKK’nın saldırıyı üstlenmemesine rağmen içişleri bakanlığı ve istihbaratın, saldırının ardında bu grupların olduğunu belirlediğini söyledi.

Türkiye’nin PKK ile mücadelesi yıllardır sürüyor. Geçen sene ateşkesin sona ermesiyle güvenlik güçlerinin güneydoğudaki operasyonları tekrar başladı.

Erdoğan mücadeleyi Suriye’ye yaydı. Türk tankları Suriye sınırından içeriye, Kürt güçlerinin operasyonlarını sürdürdüğü bölgelere ateş açıyor.

Uzmanlar son bombalı saldırıların Erdoğan’a saldırıları yoğunlaştırma nedeni sağladığını söylüyor.

Londra’daki araştırma kuruluşu Henry Jackson Society’nin politika direktörü Davis Lewin, Erdoğan’ın istediği siyaseti izleme konusunda bahanelere gereksinim duyan bir kişi olmadığını, ancak bu durumdan yararlanmasının yüksek olasılık olduğunu söylüyor.

Lewin, Erdoğan’ın stratejik gereksinimlerini karşılamak için her türlü siyasi olayı kullandığını belirtiyor.

Erdoğan’ın terör saldırılarına verdiği tepki, Amerika ve Türkiye arasında zaten gergin olan ilişkileri daha da gerebilir.

İki NATO müttefiki Beşar Esat’ı devirme ve IŞİD’i yok etme konusunda hemfikir olsa da Kürtler’le ilgili çıkarları çatışıyor. Türkiye, Suriye’deki Kürtler’i hedef alırken, Amerika YPG’ye silah ve destek sağlamayı sürdürüyor.

Amerika’nın Suriye’deki asıl hedefi IŞİD’i zayıflatmak ve sonuçta yok etmek. ABD hükümeti bu hedefe ulaşmak için ve de Esat’ın Suriye’nin kuzeyindeki taarruzunu püskürtmek için Kürt savaşçılara güveniyor.

Türkiye’nin amacı ise Suriye sınırının iki yanındaki Kürtler’i durdurmak. Türkiye, Kürtler’in bölgede artan etkisinin ve ellerindeki silahların ve askeri eğitimlerinin artmasının, bağımsızlık çabalarına destek olacağından endişe ediyor. Böyle bir devlet kurulması durumunda en büyük toprağı Türkiye kaybedebilir.

Güvenlik uzmanı ve eski özel kuvvetler binbaşısı Metin Gürcan, Ankara’nın birinci düşmanının Esat rejimi, ikincisinin ise PYD olduğunu söylüyor. Gürcan bu nedenle Türkiye ve Amerika’nın Suriye’de farklı çıkarları olduğunu belirtiyor.

Erdoğan Amerika’yla ilgili sıkıntısını saklamıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 Şubat’ta yaptığı bir konuşmada Washington’un Kürtler’e desteğini sert bir dille eleştirdi ve Kürtler’in bölgeyi kan gölüne çevirdiğini söyledi. Erdoğan, Amerika’ya Türkiye’nin mi yoksa terörist PKK ve PYD’nin yanında mı olduklarını defalarca sorduklarını ifade etti.

Bu konuşma Ankara’nın, ABD büyükelçisini görüşmeye çağırmasının ardından geldi.

Türkiye, Amerika’nın Suriye’deki Kürt ayaklanmacıları desteklemeye son vermesini istiyor. Washington’un PYD’yi terör örgütü ilan etmemesi Ankara’yı kızdırıyor.

Erdoğan cuma günü tekrar Obama hükümetinin tavsiyelerine uymamasından şikayet etti ve bu hatanın büyük sorunlara yol açabileceğini söyledi.

Gazetecilere yaptığı açıklamada aylar önce Obama ile görüşmesinde Amerika’nın silah yardımını gündeme getirdiğini söyleyen Erdoğan, Obama’ya, gelen 3 uçak dolusu yardımın yarısının IŞİD’in eline geçtiğini, diğer yarısının da PYD’nin eline geçtiğini ilettiğini ifade etti.

Amerikalı yetkililer iki ülke arasındaki ilişkinin olumlu yönlerine odaklanan açıklamalar yapıyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, bir gazetecinin sorusu üzerine, Türkiye’nin Kürt gruplarıyla ilgili endişelerini anladıklarını ve bu konuları görüşmeye devam edeceklerini söyledi. Kirby, Türkiye’nin endişelerini dile getirmesinden memnuniyet duyduklarını, bu konuları çözmek için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Ankara’daki bombalamadan sonra Washington, Türk hükümetine taziyelerini sunarken, Türkiye’yle terörizme karşı ortak sürdürülen mücadeleye sıkı bağlılığın altını çizdi.

Washington ve Erdoğan arasındaki gerilim Suriye savaşının dönüm noktasına denk geldi. Rejim güçleri Halep’e taarruzunu sürdürüyor.

Ancak Ankara’daki saldırı, Erdoğan’ı, en büyük tehdidin Kürtler’den geldiğine bir kez daha ikna etmişe benziyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG