Erişilebilirlik

Saldırıdaki Sır Perdesi Aralanamadı


Saldırıdaki Sır Perdesi Aralanamadı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

California eyaletinin San Bernardino kentinde 14 kişinin öldüğü, 17 kişininse yaralandığı silahlı saldırıyı düzenleyenlerden ikisinin kimliği belirlendi. San Bernardino’daki olay, bu yıl Amerika’da düzenlenen 355’inci silahlı saldırı.

Los Angeles’ın 90 kilometre doğusundaki San Bernardino İlçesi Sağlık Müdürlüğü çalışanlarının bir engelli eğitim merkezinde düzenledikleri etkinliğe yarı otomatik tabanca ve uzun namlulu tüfeklerle giren biri kadın iki saldırgan, kalabalığın üzerine ateş açtı.

San Bernardino Emniyet Müdürü Jarrod Burguan, saldırganların 28 yaşındaki Syed Faruk ve 27 yaşındaki Taşfin Melik olduğunu, çiftin evli ya da nişanlı olduğunun sanıldığını açıkladı.

Burguan, Syed Faruk'un San Bernardino İlçesi'nin kamu sağlığı teşkilatında beş yıldır çevre uzmanı olarak çalıştığını ve kendisinin de etkinliğe katılmış, ancak görgü tanıklarına göre kısa süre sonra öfkeli bir şekilde ayrılmış olduğunu söylüyor.

Polis, saldırganları yakınlardaki bir kasabada bir eve kadar takip etti. Polis ve zanlılar arasındaki kovalamaca sonrasında çıkan çatışmada Faruk ve Melik öldürüldü.

Burguan, “Zanlıların ne kadar donanımlı olduğuna baktığımızda bu saldırıyı bir süredir planladıklarını anlıyoruz. Etkinlikten çıkıp aniden evlerine koştukları, üzerlerine polis ya da askerlerin giydiği ‘taarruz tarzı’ kıyafetleri geçirip silahlarını aldıkları bir olayla karşı karşıya olduğumuzu sanmıyorum.” şeklinde konuşuyor.

Faruk’un kayınbiraderi Ferhan Kan, Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi Los Angeles Bürosu’nun düzenlediği basın toplantısında ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Ferhan Kan, şokta olduğunu ve bu olaydan etkilenen herkesin en kısa zamanda iyileşmesini dilediğini söylüyor.

Silahlı saldırıdan haberdar edildiği sırada bir televizyon kanalının söyleşi programında konuşan Başkan Obama, silah kontrolü konusundaki görüşlerini bir kez daha hatırlattı.

Obama, “Bu kişilerin saldırıyı ne amaçla düzenlediklerini henüz bilmiyoruz. Ancak şunu biliyoruz ki Amerikan kamuoyunun güvenliği için atabileceğimiz adımlar var. Partizanlığı bir kenara bırakıp hükümetin her kademesinde işbirliği yaparak bu tür silahlı saldırıların olağan hale gelmesini engelleyebiliriz.” şeklinde konuşuyor.

San Bernardino’daki olay, 2012 yılının Aralık ayında Connecticut eyaletindeki Sandy Hook İlkokulu’na düzenlenen ve çoğu çocuk, 26 kişinin öldüğü saldırıdan sonraki en kanlı silahlı saldırı oldu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG