Erişilebilirlik

Saldırganlar Amerikan Anayasası'nın 2.Maddesi'ni Suistimal mi Ediyor?


Amerikan tarihinin en çok can kaybına yol açan silahlı saldırısında 49 kişi hayatını kaybetti. Peki dünyanın en özgür ülkelerinden biri sayılan Amerika’da neden bu tür silahlı saldırılar düzenleniyor? Amerika’nın Sesi bu soruya yanıt aradı.

Orlando, Disneyworld’ün evsahibi, turizmin kalbinin attığı kent. Kentin adı bundan böyle geçen yıl 14 kişinin öldürüldüğü California’nın San Bernardino kenti gibi toplu cinayetleri akıllara getirecek.

Connecticut’un Newtown kentinde 2012‘deki silahlı saldırıda bir ilkokulda 20 ilkokul öğrencisi çocuk, Virginia Tech Üniversitesinde’yse 32 kişi öldürülmüştü.

Kimilerine göre saldırganlar, Amerikan Anayasası’nda yer alan silah sahibi olma hakkını suistimal ediyor. Orlando’daki saldırıda kullanılan silahlar, yasal olarak satın alınmıştı. Silahlara kolay erişim, Amerika’da çok tartışılan bir konu.

Amerikan Anayasası’nın birinci maddesi, dini özgürlükleri garanti altına alıyor. Orlando’daki saldırıyı düzenleyen Ömer Metin, terör örgütü IŞİD’e bağlılığını dile getirdi.

George Washington Üniversitesi’nden iç güvenlik ve siber güvenlik uzmanı Frank Cilluffo’ya göre dinsel özgürlüğün bir sınırı var.

Saldırıya uğrayan bir başka özgürlükse, eşcinsellerin evlenmesine izin veren yasa.

Uzmanlar, saldırgan Ömer Metin’in genellikle eşcinsel bireylerin gittiği bir mekan olduğu için Pulse gece kulübünü hedef aldığını söylüyor.

Terörle Mücadele Projesi Direktörü David Ibsen’la, Skype aracılığıyla konuştuk. IIbsen’e göre sorun yaşam tarzımızdan değil, başkalarının bizim yaşam tarzımızı algılama şeklinden kaynaklanıyor ve hoşgörüyü esas bu kişilerin içlerine sindirmesi gerekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG