Erişilebilirlik

‘Saldırganın Kimliği Açıklık Kazanmış Değil’


Sultanahmet’teki terör saldırısı, Berlin’de siyaset ve kamuoyunun ağırlıklı konusu olmaya devam ediyor. Dün İstanbul’da Türk mevkidaşı Efkan Ala ile biraraya gelen ve olay yerinde inceleme yapan Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, saldırganının kim olduğunun açıklığa kavuşmadığını öne sürdü.

Günübirlik gezisinden döndükten sonra Alman ARD televizyonuna konuyla ilgili demeç veren de Maiziere, Türk yetkililerin patlamanın yaşandığı yerde bir ceset üzerinde bir kimlik kartı bulduklarını, ancak söz konusu kartın gerçekten intihar eylemcisine ait olup-olmadığının henüz bilinmediğini söyledi. İçişleri Bakanı, “Bulunan bir kimlikle bir adam tespit edildi. Ancak bu kimliğin o adama ait olup-olmadığı noktası henüz soruşturmanın konusu” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, olay sonrasında isim vermeden 1988 Suriye doğumlu bir canlı bombanın saldırıyı gerçekleştirdiğini açıklarken, emniyet kaynakları saldırganın Nabil Fadlı adlı Suudi Arabistan doğumlu ve Türkiye’ye mülteci olarak giren terörist olduğunu duyurmuştu. Başbakan Davutoğlu ise, “Saldırıyı gerçekleştiren canlı bomba yabancı uyruklu IŞİD mensubu” şeklinde bir açıklama yapmıştı. Nabil Fadlı’nın Türk istihbaratı tarafından takip edilen ve ismi bilinen canlı bomba eylemcisi listesinde bulunmadığının anlaşılmasından sonra, soruşturmayı yürüten yetkililerin eylemcinin kendisini gizlemek için sahte kimlik kullanmış olabileceği ihtimali üzerinde de durdukları bildiriliyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Berlin’de olayla ilgili bir diğer açıklama Almanya iç istihbaratından sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans Georg Maasen’den geldi. Maasen, Alman güvenlik birimlerinin elindeki bilgilere göre saldırının hangi örgüt tarafından yapıldığının kesinleşmediğini öne sürdü. “Türkiye’nin kendi içinde birçok örgütle sorunu var. IŞİD bunlardan sadece biri” diyen Maasen, geçmişte PKK ya da DHKP-C’nin de benzer saldırılar yaptığını belirtti.

Maasen, saldırı öncesinde Türk istibaharat birimlerinden bir terör eylemi olacağı şeklinde uyarı aldıkları haberlerini yalanladı. IŞİD’in Almanya'ya savaş ilan ettiğini belirten yetkili, ülkeye gelen mülteciler arasında terörist unsurların sızabileceğinden endişe ettiklerini de kaydetti.

Öte yandan İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, dün İstanbul’da meslektaşı Efkan Ala ile birlikte düzenlediği basın toplantısında söylediği “Turist olarak İstanbul’a gitmemek için hiçbir neden yok” şeklindeki görüşünü ARD’ye verdiği röportajda da yeniledi. Terör eylemlerine karşı dünyanın hiçbir yerinde garanti verilemiyeceğini söyleyen Bakan, “Paris'te de iki büyük saldırı oldu. Dolayısıyla şunu diyemeyiz: ‘Lütfen kafelere gitmeyin, konser salonlarına gitmeyin ya da sokaklara çıkmayın.’ O zaman terör istediğini elde eder” şeklinde konuştu. Türk yetkililerin konuyla ilgili çalışmalarını öven de Maiziere, Federal Kriminal Polis Teşkilatı'ndan dört uzmanın Sultanahmet’teki terör saldırısı soruşturmalarına dahil edildiğini açıkladı.

Sultanahmet'teki Saldırı Almanya'nın Gündeminde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG