Erişilebilirlik

Sarkozy: 'Çok Hatalar Yaptım'


Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2017'de yapılacak cumhurbaşkanlığı yarışına başlamadan önce "Ömür Boyu Fransa" adlı kitabıyla adeta günah çıkardı. Şok bir çıkışla iktidarda olduğu 5 yılın muhasebesini yapan ve iktidarı döneminde Türk kamuoyunun da şimşeklerini üzerine çeken Sarkozy, cumhurbaşkanlığı döneminde yaptığı tüm hataları açıklıkla kabul ederek, kendini sert bir dille eleştirdi. Pazartesi günü satışa çıkacak kitabın bazı bölümleri medyaya sızarken, kitap daha çıkmadan Amazon'da rezervasyon rekorları kırdı.

Fransa'nın, açıklamaları ve yönetim tarzıyla sık sık eleştirilen eski cumhurbaşkanı Sarkozy, 260 sayfa ve 10 bölümden oluşan kitabıyla yeniden cumhurbaşkanı adayı olmadan önce, eskinin muhasebisini yapmış oldu. Plon yayınlarından çıkan "Fransa, Ömür Boyu /La France pour la vie" adlı kitap 120 bin adet basıldı.

Kitabı yaz boyunca günde 8 saat çalışarak yazdığını ve Aralık ayının son 10 gününde de yeniden tümünü gözden geçirerek baskıya hazırladığını belirten Sarkozy, kitabı büyük bir gizlilik içinde yazdığını belirterek, "Oturdum ve sayfaları birbiri ardına yazdım. Hiçbir bölümü önceden planlamadım. Eşim Carla Bruni ve iki yakın dostum dışında kimseye kitap yazdığımdan söz etmedim. Eşim dahi kitabı okumadı. Başından sonuna dürüstçe ve samimi yazdım," dedi.

Sarkozy'nin kitabının yeni bir sayfa açmasına yardım edip-etmeyeceği şimdilik bilinmiyor ancak daha çıkmadan satış rekorları kıracağına ve "best seller" olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Fransa'nın en çok ziyaret edilen mezarlığıyım"

Kitabında politik hayatının bittiği yolundaki eleştiriler ve anketlerdeki düşüşe değinen Sarkozy, "Anketler beni ilgilendirmiyor. Beni ilgilendiren, okurlarımın benimle aynı fikirde olmaları değil, benim onlara söylediklerimle ilgilenmeleri. Benim klinik ölümümden söz ediyorlar, bu durumda ben sanırım Fransa'nın en çok ziyaret edilen mezarlığıyım," diyor.

Sarkozy, kendinden söz ederken de "tecrübeli, topluma açık ama hatalar yapan" bir politikacı tablosu çiziyor. Beş yıllık iktidarının yanısıra, Fransız toplumunun değişiminden ve hatalarının bir bilançosundan oluşan kitapta eski Cumhurbaşkanı, adaylığında açıklayacağı politik programının de temellerini atıyor. Kitapta eleştiri oklarından en çok pay alan isim ise, seçimlerde rakibi olan ve koltuğunu devrettiği Cumhurbaşkanı François Hollande.

Pişmanlıklar

Sarkozy kitabının daha 16'ıncı sayfasında pişmanlıklarından söz ederek başlıyor ve "Ben dahil herkes Fransa'nın tolere edemeyeceği kadar gevşek davrandı. Tarım Fuarı'nda elimi sıkmayan çiftçiye 'defol git zavallı aptal! (Casse-toi pauv' con) demem büyük bir sorumsuzluktu. Bugün hala bu cümleden pişmanlık duyuyorum. Böyle davranarak cumhurbaşkanlığı makamının değerini düşürdüm" ifadelerini kullanıyor.

Sarkozy, seçilir seçilmez "zengin dostu" diye adlandırılmasına yol açan, seçildiği gece Paris'in en lüks mekanı Fouqette's'de kutlama yapması ve ailesiyle zengin işadamı dostu Vincent Bollore'nin yatıyla tatile çıkması konusunda da günah çıkarıyor: "Bunlar benim hakkımda inanılmaz kötü bir yargı oluşmasına neden oldu. Bugün hala nasıl böyle bir hata yapabildiğimi kendi kendime soruyorum. Ama evliliğim tehlikdeydi ve ailemi kurtarmak için bir tatile çıkmak istedim. Vincent benim çok yakın dostum. Devletle hiçbir ihalesi, hiçbir işi olmayan birisi. Sadece dostum olduğu için oradadayım."

Kişisel tercihlerinin yanısıra politik tercihleri konusunda da kendisini eleştiren Sarkozy, "Şirketlerin vergi yükü indirimi konusunda hızlı davranmalı ve daha ilk günden ve çok kapsamlı olarak bu reformu gerçekleştirmeliydim. Sosyal KDV'yi çok geç uygulamaya koydum. Geliri düşük ailelere kredi indirimi yerine istihdam masraflarını düşürerek iş yaratmalıydım. Ve bu konudaki yasaları ciddi anlamda sadeleştirmeliydim. Zengin vergisi ve haftada 35 saat çalışma süresini de değiştirmeliydim. Reformları frenleyen idari yapıları da değiştirmediğime pişmanım," dedi.

Gurur duyduklarım

Kitabında gerçekleştirmekten gurur duyduğu projeleri de anlatan Nicolas Sarkozy, üniversitelerin bağımsızlığını sağlayan yasa, adli reform, toplu taşımada grev dönemi asgari hizmet zorunluluğu, anayasaya aykırılık konusunda bireysel başvuru hakkının getirilmesi, emeklilik yaşını 62'ye çıkaran reform, kamu personel sayısının azaltılması, iş vergisinin silinmesi, iş bulma kurumu ile iş güvenliği kurumunun birleştirilmesi reformlarından ve dış politikada attığı yeni adımlardan da gurur duyduğunu anlattı.

"Hollande sürekli yalan söylüyor"

Sarkozy kitabında, kendisinden sonra en sert eleştirdiği halefi François Hollande hakkında oldukça kötü bir portre çiziyor. Sürekli yalan söyleyen ve sözlerini tutmayan Hollande'ın güvenilir olmadığını belirtiyor ancak başarılı bir kampanya yürüttüğünü de kabul ediyor: "Sanırım en iyi yaptığı şey aday olmak. Her ne kadar Hollande ile bir rövanş psikolojisinde olmadığını söylese de Sarkozy, halefi Hollande'ın özel hayatı konusunda kendisini eleştirirken, daha beterini yaptığını, vaatlerini yerine getirmediğini de söylemekten geri kalmıyor.

Eşi canlı yayın sabahı boşanma kararını açıklamış

Sarkozy, 2012 seçimlerinde Hollande ile çıkacağı son ve en önemli canlı yayın öncesi eşi Cecilia Sarkozy'nin kendisine boşanma kararını açıkladığını da anlatıyor. Ayrıca eski Cumhurbaşkanlarından Valerie Giscrad d'Estaing'ın kendisini arayarak "Sakın kişisel suçlamalarda bulunma, 'defol git zavallı aptal' dediğin gibi sokak kavgası görüntüsü verme. Kişisel suçlamalara ne kadar sinirlensen de yanıt verme, provokasyona gelme. Fransızlar senden bunu beklemiyor" diyerek öğüt verdiğini yazıyor.

Politikacılara eleştiriler

Sağdaki cumhurbaşkanlığı yarışında en büyük rakibi olan Alain Juppe'ye övgüler yağdıran ve birlikte çalışmalarının sağın geleceği için önemine işaret eden Sarkozy, kendi bakanı olduktan sonra Hollande'ın Elysee'de Genel Sekreteri olan eski AB Bakanı Jean Pierre Jouyet'i ise sert dille eleştiriyor: "Jouyet sadece kendi çıkarını düşünen bir rüzgar gülü gibi. Çıkarı neredeyse o yana döndü. Kim iktidardaysa ona yaklaştı." Sakozy, iktidarı döneminde kötü muamele ettiği söylenen 5 yıl boyunca başbakanlığı görevini yürüten, cumhurbaşkanlığı yarışında ise rakibi olmaya hazırlanan eski Başbakan François Fillon hakkında da, "Ne büyük bir karikatür. Eğer Fillon'a o kadar kötü davrandımsa neden 3 kez büyük bir keyifle Başbakan'ım olmayı kabul etti? Bütün bunlar hikaye. Gerçek ise şu, Sayın Fillon ile 5 yıl boyunca mükemmel bir uyumla çalıştık" dedi.

II. Schengen dönemine geçilmeli

Sarkozy gelecekte yapmayı planladıklarına ilişkin ipuçları da verdiği kitabında, toplumu bölmeyi değil birleştirmeyi hedeflediğini, göçmenler konusunda ise eğer iyi yönetilmezse Avrupa'da büyük sorunların yaşanacağına işaret ediyor. Sarkozy, gençlerde artan suç oranı ile, suçlarını tekrar edenlerin teröre bulaşması konusunda da daha sert önlemler alarak "yargılanabilme yaşını 16'ya çekmek gerektiğini" savunuyor. Schengen sınırları tartışması konusunda da "Derhal I. Schengen sınırları yok edilmeli ve yeni II. Schengen sınırı yaratılmalı" diyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG