Erişilebilirlik

Sahte Ürün Alanları Bekleyen Riskler


Tüm dünyada sahte çantalar, kıyafetler ve hatta sahte ilaçlar üretilip satılıyor. Sahte mal ticareti, uyuşturucu ticaretinden de büyük bir pazar olarak biliniyor. Uzmanlar, sahte ürün alanların bu şekilde suç çetelerine ve onların işlediği suçlara destek olduklarını söylüyor. Bu sahte ürünler zaman zaman sağlık açısından da ciddi tehditler oluşturuyor.

Los Angeles’ta ucuz fiyata markalı ürün almak isteyenlerin uğrak yeri, Santee Alley sokağı. Anita Grey de buraya gidenlerden: “Burada çanta, mücevher ve kıyafet dahil, herşey var.”

Santee Alley aynı zamanda sahte ürünlerin satıldığı bir yer.

Anita Grey, “Eskiden burada sahte ürünler sattıklarını biliyordum. Ama şimdi görünürde sahte ürün yok.”

Bunun nedeni polisin sık sık sahte ürün satan mağazalara baskın düzenlemesi. Bu yüzden sahteciler yakalanmamak için daha dikkatli.

Kris Buckner, “Yolda yanınıza yaklaşıp, alıcı olup olmadığınızı soruyor, aldıkları cevaba göre sizi gizli depolarına götürüyorlar,” şeklinde konuşuyor.

Kris Buckner, son 15 yıldır, sahte ürün satanlarla mücadele ediyor. Buckner’a göre, sorun göründüğünden çok daha büyük: “Tüm dünyada satışa sunulan ürünlerin en az %10’unun sahte olduğu tahmin ediliyor.”

Yılda 500 milyar dolar gelir getiren sahte ürünler, uyuşturucu ticaretinden daha büyük bir hacme sahip. İşin içinde sokak çeteleri kadar uluslararası suç örgütleri de var.

Kris Buckner, “Bu çetelerin Hizbullah, Müslüman Kardeşler ve Hamas gibi örgütlerle de bağları var. Sahte ürünler, terör örgütlerine kısa yoldan para kazanma fırsatı veriyor,” diyor.

Polis kısa süre önce Los Angeles limanından sokulan sahte ürünlere el koymuş. Uzmanlar, sahte veya çalıntı ürünlerin Los Angeles’a daha çok Çin’den geldiğini söylüyor. Limana her yıl 14 milyonun üzerinde konteynır geliyor. Bunlardan sadece %1’i kontrol edilebiliyor.

True Religion Jeans firması yetkilisi Deborah Greaves, polise sahte ürünleri nasıl belirleyeceklerini anlatıyor: “Kumaş daha sert ve dikişler orijinallere göre özensiz.”

Greaves Internet’te satılan sahte ürünlere de dikkati çekiyor: “Internet’te sahte ürün almaya kalkanların bence asıl kaygı duyması gereken şey, bu çetelerin bir yandan firmaları dolandırırken bir yandan da alıcının kişisel bilgilerini, daha sonra kötü amaçları için kullanmak üzere, ele geçirmesidir. Çeteler, kredi kartı numaranızı, adresinizi Internet satışlarıyla ele geçiriyor.”

Los Angeles emniyetinden şerif Todd Rogers, sahte ürünlerden bazılarının sağlığa da zararlı olduğunu söylüyor: “Eğer sahte sigara içiyorsanız, içinde neler olduğunu bilmenize imkan yok. Bazı sahte sigara paketlerinde insan atıklarına bile rastlandı.”

Yetkililer, “Eğer satın aldığınız malın fiyatı inanılmayacak kadar düşükse bu ürünün sahte olduğu kesindir” uyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG