Erişilebilirlik

Şahin: “Normal Hayata Dönüş Gelecek Kışı Bulacak”


BioNTech fimasının kurucularından Prof. Uğur Şahin Corona aşısının yaz ayında önemli oranda etkisinin görüleceğini ve hayatın gelecek kış normale döneceğini söyledi.

Şahin bu açıklamasını İngiliz yayın kurumu BBC’ye yaptı. Şahin, bu kış mevsiminin hala zor geçeceğini, çünkü aşının vaka sayılarında önemli bir etkisi olmayacğını söyledi.

BioNTech ve Amerikan Pfizer şirketleri ortak geliştirdikleri aşının yüzde 90 etkili olduğunu açıklamıştı.

İki şirketin testlerine 43 bin kişi katıldı.

Şahin, aşının virüsün yayılmasını azaltacağından ve bir kişideki belirtileri durduracağından emin olduğunu söyledi.

Prof. Şahin’e göre herşey yolunda giderse aşının dağıtımı bu yıl sonu ya da gelecek yılın ilk günlerinde başlayacak.

Şahin, Nisan ayına kadar 300 milyon doz aşı dağıtılmasının amaçlandığını ve bunun da sadece etki yapmaya başlayacağını kaydetti.

Yaz mevsiminin yardımcı olacağını belirten Şahin, gelecek yıl bahar ve kış mevsiminden önce yüksek düzeyde aşı olunmasının hayati önemde olduğunu belirtti.

Aşının yaşlılarda olduğu kadar gençlerde de etkili olup olmadığı yönündeki bir soruya Şahin bu konuda gelecek üç hafta içinde daha iyi bilgiye sahip olacağını söyledi.

Şahin, aşının yan etkisi olarak aşının yapıldığı bölgede birkaç gün az acı hissedildiğini, bazı katılımcılarda da az bir süre ateş görüldüğünü kaydetti. Şahin bunun dışında önemli bir yan etki görülmediğini vurguladı.

BioNTech’le Pfizer’ın ürettiği ortak aşı deneme aşamasının son aşamalarında. 10 aşı çalışması daha deneme aşamasının sonlarına gelmiş bulunuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG