Erişilebilirlik

Sağlık Bakanlığı Corona Virüsü Teşhis Edecek Yerli Kiti Tanıttı


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca

Sağlık Bakanlığı, Çin kaynaklı corona virüs salgınıyla mücadele amaçlı olarak 90 dakikada virüsü teşhis edebilecek ve Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği güvenilir sonuç elde etme koşullarına uygun yerli tanı koyma kitini tanıttı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz hafta duyurduğu corona virüs tanısında kullanılacak yerli kitle ilgili Ulusal Viroloji Laboratuvarı’ndaki hijyen koşullarına zarar verilmemesi açısından medya kuruluşlarına görüntülü bilgilendirme yapıldı.

Sağlık Bakanlığı Corona Virüsü Teşhis Edecek Yerli Kiti Tanıttı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:01 0:00

Ulusal Viroloji Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Gülay Korukluoğlu, Türkiye’nin corona virüs teşhisini hızlandırmayı amaçlayan yerli tanı kitini Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve uluslararası güvenilirlik kriterlerine uygun olarak oluşturduğunu bildirdi. Uluslararası literatürdeki teşhis verilerini dikkate aldıklarını vurgulayan Korukluoğlu, Türkiye’nin hali hazırda sahip olduğu benzeri virüslerle ilgili yöntem ve testleri geliştirmek için yurt dışından da gerekli enzim temini yapılarak yerli kit oluşturulması sürecini yürüttüklerini anlattı.

Korukluğlu’nun verdiği bilgilere göre; Ulusal Viroloji Laboratuvarı’nda, Türkiye’de mevcut olan “Pan Koronavirüs PCR” olarak tanımlı tanı yönteminden yararlanılarak, alt solunum yolu rahatsızlığına yani akciğerler üzerinde rahatsızlığa yol açarak ölümlere neden olan corona virüsü tıbbi adıyla “Covid-19”ı teşhis edebilecek kit üretildi.

İlk aşamada yüz güldürücü sonuçlar aldıklarını açıklayan Korukluoğlu, neticede hasta olduğundan şüphenilen şahıslardan alınmış kan örnekleri üzerinde yapılan “PCR” denilen moleküler testten 90 dakikada sonuç alabildiklerini ifade etti.

Türkiye’nin corona virüs tanısı amacıyla yerli kit oluşturmasıyla sağladığı avantajlar konusunda da bilgi veren Korukluoğlu, 90 dakikalık süreyi kısaltma amacıyla yerli kit üzerinde çalışmaya devam ettiklerini belirterek, “Bundan önceki dönemlerde bir malzemeyi genelde yurtdışından sipariş edip onun getirilme süresi 1-1,5 ayı bulabiliyordu. En acil durumlarda bile. Ama bu yerli test sistemi sayesinde üretim merkezinden İstanbul’dan destek aldığımız zaman hemen istediğimiz günün ertesi günü bize ulaştırılabiliyor. En önemli avantajlarından bir tanesi bu. İkincisi de en azından kaynak israfını engellemesi ve oldukça uygun fiyatlara testlerin mal ediliyor olması. Bu da ülkemiz kaynaklarının israf edilmeden kullanılmasını sağlıyor. Bir de kiti kendimiz burada çalışmalarla çeşitli modifikasyonlar yaparak, çeşitli versiyonlar yaparak sürekli geliştirebiliyoruz. İlk başta mesela 90 dakika olabilecek sistem elimizdeki kontrolleri kullanarak ya da DSÖ’den gönderilen pozitif kontroller uyarlanarak daha kısa sürede çalışmamıza imkan veriyor. Hatta bugün onun bir denemesini kurduk ve başarılı sonuçlar aldık. Şimdi biraz daha kısa süren bir protokole geçiş yapacağız. Ama bu tabii ki asla testin kalitesinden ödün vermeden son derece güvenilir bir şekilde gerçekleştiriliyor” diye konuştu.

Ulusal Viroloji Laboratuvarı’nda 12 kişilik bir ekip olarak 24 saat görev yapabilecek şekilde çalıştıklarını da kaydeden Korukluoğlu, Çin’de corona virüs salgınına kaynaklık eden Wuhan eyaletinden 15 gün önce askeri uçakla Türkiye’ye getirilen Türk vatandaşlarıyla ilgili kesin sonuçlara ulaşmak üzere çalışma yürüttüklerini de anlattı. Bu kişilerde yerli kiti kullandıklarına işaret eden Korukluoğlu, Ankara’da Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde geçtiğimiz Cuma gününe değin karantina altında tutulduktan sonra taburcu edilen 42 Türk vatandaşıyla 6’sı Azerbaycan, 3’ü Gürcistan, biri de Arnavutluk vatandaşı olan Wuhan’dan getirilmiş kişilerle ilgili 15 günde 4 kez test yapıldığını anımsattı.

Korukluoğlu, “Koronavirüsle ilgili bildiğiniz gibi bir danışma kurulu var. Bilimsel danışma kurulunda bu örneklerin sıfırıncı gün diye tabir ettiğimiz geliş anında ve bireyler hiçbir belirti göstermese bile virüs taşıyabilme riskine karşı 3. günde ve 7. günde en sonunda 14 gün karantina süresi göz önüne alındığında karantina süresi bitmeden hemen önce 4. örneğin alınmasına karar verilmişti. Bu kapsamda karantina süresince oradaki vatandaşlarımızdan toplamda 4 kez örnek geldi. En son örneklerimiz dün gelmişti çok şükür ki hepsi negatif sonuçlandı” diye anlattı. Böylece Wuhan’dan getirilmiş herkesin gönül rahatlığıyla evlerine gönderildiğini bildirdi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG