Erişilebilirlik

Sağlık Bakanı: ‘İdlib’te Kimyasal Saldırı Kanıtlandı’


.
.

Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü’nün uzmanları eşliğinde İdlib’teki saldırıya maruz kalanlara yönelik laboratuvar testlerinin tamamladığını ve sonuçta sarin gazı kalıntılarından kimyasal saldırının teyit edildiğini açıkladı.

Açıklamayı, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, halk oylaması çalışması yürüttüğü Erzurum’da Anadolu Ajansı’na yaptı. Akdağ, ajansa yaptığı açıklama sonrasında NTV’de verdiği röportajda da aynı bilgileri yineledi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, AA’ya yaptığı açıklamada, “Laboratuvar tahlilleri yapıldı. Özellikle Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kimyasal Savaş Ajanları Tanı ve Doğrulama Laboratuvarımızda yaptığımız tahliller var. Hayatını kaybeden Sait Hüseyin, Esme el-Hasan, Muhammed Avat ve Hatay ilinde halen tedavi gören Ahmed el-Salih isimli kurbanların idrar numunelerinde de sarin gazının metoboliti olan izopropil metilfosfonik asit tespit edilmiştir. Bunun Türkçesi, sarin gazı kullanıldığına dair laboratuvar bulguları kesinleşmiş oldu” dedi.

Akdağ, “Laboratuvarlarımız, bu şahıslardan Sait Hüseyin isimli hayatını kaybetmiş olan Suriye vatandaşının idrarında bu kimyasal savaş ajanı sarin gazının metabolitini iki farklı yöntemle tespit etmiş durumdadır. Dolayısıyla uluslararası tanımlamaya, Uluslararası Kimyasal Silahlar Yasaklama Örgütü standardına uygun biçimde, Suriye'de sarin gazının kullanıldığı laboratuvarlarımızda bugün için tespit edilmiş durumdadır. Diğer laboratuvar sonuçları, otopsi sonuçlarıyla ilgili değerlendirmeler, laboratuvar çalışmaları da devam etmektedir. Bu bulgular, Suriye'de, İdlib kentinde Nisan ayının 4'ünde sarin gazının kullanıldığını doğrulayan, kesinleştiren laboratuvar sonuçlarıdır,” diye konuştu.

Akdağ, sonrasında NTV’de yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile işbirliği halinde kurbanlara adli tıp işlemleri uygulandığını ve bütün verileri DSÖ ile paylaştıklarını da anlattı. Akdağ, “Bir hekim olarak, bir sağlık bakanı olarak, daha önce de ifade etmiştim, Dünya Sağlık Örgütü de sesini yükseltmelidir. Dünya Sağlık Örgütü bu meselelere sonradan tepki veren ve kurbanlara destek veren bir örgüt olmakla kalmamalı, bu mesele hususunda çok daha ciddi, aktif inisiyatif almalıdır” yönünde çağrıda da bulundu.

Akdağ, ayrıca Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın yargılanması için DSÖ’nün sunacağı kanıtlarla yargılama yapılması gerektiğini de ifade etti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG