Erişilebilirlik

Koca: ''Sokağa Çıkma Yasağı Gündemde Yok''


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Corona virüsüyle mücadelede son durumu paylaştı. Koca, yeni bir sokağa çıkma kısıtlaması olup olmayacağı ile ilgili bir soruya, “Düşünmüyoruz. Bilim Kurulu'nda da gündeme gelmedi” yanıtını verdi.

Bilim Kurulu toplantısının ardından kameraların karşısına geçen Bakan Koca, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkiye'de normalleşme süreci ile birlikte vaka sayılarının artmasıyla sokağa çıkma yasaklarının yeniden başlayıp başlamayacağı merak konusuydu. Koca, bu konuyla ilgili, “Biz önümüzdeki dönemde bu anlamda, genel anlamda sokağa çıkma kısıtlılığı ve yasağı gibi bir durumu düşünmüyoruz. Bilim Kurulu'nda da gündeme gelmedi. Özellikle pikten sonra bir plato çizdiği ve daha sonra aşağı düştüğünü hepimiz gördük. Dünyanın birçok ülkesinde görüldüğü gibi dalgalanmalar olabilir. Bunlar tamamen bizim tedbirlere uyumla doğru orantılıdır. Bu dalgalanmanın beklediğimizden fazla olduğunu söyleyebilirim. Ama bazı bölgelerde fazla, İzmir, İstanbul gibi bölgelerimizde daha az olduğunu söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönemde bu anlamda sokağa çıkma yasağı gündemimizde olmadı'' dedi.

İstanbul, Ankara ve Bursa için zorunlu maske önerisi

''Özellikle kontrollü sosyal hayat dediğimiz normalleşme döneminin en önemli kontrol mekanizması 1,5 metrenin altında olmayan mesafe, maske ve el hijyeni'' diyen Sağlık Bakanı Koca, 45 ilde uygulanan sokakta maske zorunluluğuna yeni iller eklenebileceğinin de sinyalini verdi.

Koca, ''Bilim Kurulumuzun 3 il önerisi oldu. Bunlar İstanbul, Ankara ve Bursa'dır. Tedbir amaçlı maske önleminin alınması olmuştur. Şu dönemde uygulamada maske zorunluluğu olmasına rağmen bunun sağlanmadığını görüyoruz. Bu noktada sağlanmayan illerimizde veya ortamlarda vaka sayılarının arttığını çok net görüyoruz'' diye konuştu.

Deksametazon ve aşı çalışmalarında son durum

''Kara göründü ama deniz hala dalgalı'' ifadelerini kullanan Koca'ya aşı çalışmaları ve İngiltere'deki bir araştırmaya göre ağır hastalarda ölüm oranını üçte bir oranında düşüren deksametazon adlı ilacın Türkiye'de kullanıp kullanılmayacağı da soruldu.

Deksametazonun salgının ilk günlerinde gündemlerinde olan bir kortizon olduğunu söyleyen Koca, ''Tedavide hem genel hem de hedefe yönelik uygulamalarımız oldu. Genele yönelik kortizon kullanıldığı gibi daha hedef yönelik ilaçları da kullandık. Bu ilaçlar rehberimizde var. İngiltere'de şu dönemde faydalı olduğu söylenen ilaçlar ve ilaç grubunu biz daha önce de kullandığımızı söylemek istiyorum'' yanıtını verdi.

Koca, olası bir aşı ile ilgili olarak da ''Hem TÜBİTAK hem TÜSEP'in destek olduğu aşı çalışmaları başladı. Bununla ilgili üç hayvan çalışması da devam ediyor. Klinik çalışma safhasına gelmediğimizi de biliyorsunuz. Dünyada bir kaç ülke dışında bu safhaya gelen yok. Üç çalışmanın hayvan deneyleri de devam ediyor klinik safhasına gelmiş değiliz. Bunun dışında özellikle Rusya'yla işbirliğini daha güçlendirmeyi konuştuk. Önümüzdeki aylarda klinik çalışmaların, insan çalışmasının geleceğini söylemem zor. İki çalışmanın birinin Eylül, diğerinin Ekim ayında klinik safhasına gelebileceğini söyleyebilirim. İki üniversitemizin çalışmaları. Somut bir gelişme olursa sizlerle paylaşmış oluruz'' ifadelerini kullandı.

Sınavlar ve bedelli askerlik

20 Haziran’da yapılacak Liselere Geçiş Sınavı (LGS) ve 27-28 Haziran’daki Yüksek Öğretim Kurumları (YKS) sınavlarının güvenli şekilde yapılması için Bilim Kurulu’nun gerekirse sokağa çıkma kısıtlaması önerdiğini de açıklayan Koca, bedelli askerlikle ilgili 28 gün uygulamasının ise devam edeceğini bildirdi.

Toplantıda 17 Haziran verileri de açıklandı. Bugün açıklanan yeni vaka sayısı 1.429, can kaybı sayısı da 19 olarak bildirildi. Sağlık Bakanı Koca, ‘’Türkiye 1 Milyon kişi başına 57 vefatla dünya genelinde 47’nci sırada yer almaktadır. Ülkemiz toplam vaka sayısına kıyasla yüzde 2,67 ölüm oranıyla 81’inci sırada yer almaktadır’’ dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG