Erişilebilirlik

Sadr: Amerikan Kuvvetlerine Saldırıları Durdurun


Nigerian Vice-President Namadi Sambo Visits VOA in Washington, DC
Nigerian Vice-President Namadi Sambo Visits VOA in Washington, DC

Irak’ta Amerikan karşıtı Şii lider Muktada el Sadr, yandaşlarını Amerikan kuvvetlerine yönelik saldırıları durdurmaya çağırdı.

El Sadr Cumartesi akşamı yaptığı açıklamada Amerika’nın saldırıları 31 Aralık’tan sonra da Irak’ta kalma bahanesi olarak kullanabileceğini belirtti.

Radikal dini lider ancak Amerikan kuvvetleri gelecek yıl Irak’ta kalmaya devam ederse, saldırıları daha büyük yoğunlukta yeniden başlatacakları uyarısında bulundu.

Halen Irak’ta 45 bin Amerikan askeri bulunuyor. Irak hükümeti bunlardan bir bölümünün Irak ordusunun eğitimi için 2011’den sonra da ülkede kalması konusunda Amerikan hükümetiyle görüşmelerde bulunuyor.

Amerikan askeri sözcüsü Albay Barry Johnson, el-Sadr’ın açıklamasına yanıt olarak Irak’taki tüm grupların yasalar ve anlaşmalara saygı göstermesi gerektiğini aksi halde bunun sonuçlarıyla karşılaşacağını söyledi.

Albay Johnson, eğer Amerikan kuvvetlerine yönelik saldırılar devam ederse el-Sadr’ın açıklamasının gerçek değil laftan ibaret olduğunun anlaşılacağını da belirtti.

Sadr, Amerikan kuvvetleriyle savaşan kendisine bağlı Mehdi Ordusunu 2008 yılında dağıtmış ve yandaşlarına siyasi sürece katılma emri vermişti. Sadr’ın Irak parlamentosundaki grubu Başbakan Nuri el-Maliki’nin koalisyon hükümetinde önemli yer tutuyor. Ancak Mehdi Ordusundan kopan bazı gruplar Amerikan ve Irak hükümet kuvvetlerine karşı saldırılara devam ediyor.

XS
SM
MD
LG