Erişilebilirlik

Sadece Üyeler Değil AB de Para Arıyor


Yedi yıllık bütçe konusunda zorlu pazarlıklar sonrasında anlaşan AB ülkeleri şimdi de Komisyon'un ek kaynak talebini ele alacaklar.
Yedi yıllık bütçe konusunda zorlu pazarlıklar sonrasında anlaşan AB ülkeleri şimdi de Komisyon'un ek kaynak talebini ele alacaklar.

AB Komisyonu, 2013 ödemelerini yapabilmek için üye ülkelerden 11.2 milyar euro talep etti. Bütçe açıklarını kapatma çabası içinde olan üye ülkeler ek kaynak yaratmak durumunda kalacak.

Euro Bölgesi’nin, Güney Kıbrıs’la birlikte beşinci üyesi için kurtarma paketini devreye sokmaya hazırlandığı, hemen hemen tüm üye ülkelerin bütçelerindeki açığı azaltmak için kemer sıktığı bir ortamda Avrupa Birliği de kaynak arayışında. Üye ülkelere harcamaları kısma talimatı gönderilirken Avrupa Birliği Komisyonu, 2013 bütçesi için 11.2 milyar euro ek kaynağa ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Güney Kıbrıs’ı kurtarmak için Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu tarafından verilmesi kararlaştırılan 10 milyar euro tutarındaki paketi aşmasıyla dikkat çeken bu miktar, Avrupa Birliği Komisyonu’nun gerekli ödemeleri yapabilmesi açısından önem taşıyor. Komisyon’un bu talebine yeşil ışık yakılması 133 milyar euro tutarındaki bütçede yüzde 8.4 oranında artış anlamına gelecek.

2014-2020 bütçesinde bile milyarlarca euro tutarında kesinti yapılması için üye ülkelerin birbirine girdiği bir atmosferde Komisyon’un oldukça ciddi olan bu tutarı kolayca kabul ettirme olasılığı pek yüksek değil. Bu konuda ilk tepki veren ülkelerden biri İngiltere oldu. İngiltere Hazine Sekreteri Greg Clark, Komisyon’un önerisini “kabul edilemez” olarak niteledi.

Komisyon’un istediği 11.2 milyar euro düzeyindeki paketin 9 milyar euro tutarındaki bölümünün altyapı yatırımları için kullanılması öngörülüyor. Avrupa Birliği yetkililerinin maaşları ya da idari nitelikli ödemeler için talep edilen bu paketten harcama yapılması ise planlanmıyor. Komisyon’un 11.2 milyar rakamını seçmesi de tesadüf değil. Bu oran, Komisyon’un üye ülkelerden 2007-2013 için belirlenen harcama tavanını gözden geçirmelerini talep etmesini gerektirmeden isteyebileceği en yüksek seviyeyi oluşturuyor.

Komisyon’un yüzde 8.4 oranında artışa denk düşen ek kaynak talep etmesinin pratikte yaratacağı en önemli sonuç üye ülkelerin ellerini ceplerine atması olacak. Bütçelerindeki açığı kapatmak için vergi artırma, harcamaları kısma, bazı projelerden vazgeçme gibi uygulamaları devreye sokan üye ülkeler ekstra kaynak yaratmak durumunda kalacaklar.

Nitelikli çoğunlukla oylanacak olan önerinin kabul edilmesi halinde Almanya 2.2 milyar, Fransa 1.7 milyar, İngiltere 1.6 milyar ve İtalya 1.3 milyar euro katkı yapacak.

Üye ülkelerin tavırları önümüzdeki günlerde netleşecek. Avrupa Parlamentosu ise genel anlamda Avrupa Birliği Komisyonu’na destek veriyor. Bunun nedeni ise talep edilen kaynağın Avrupa Birliği’nin kasalarını doldurmak olarak değil yükümlülüklerin yerine getirilmesi olarak görülmesi. Avrupa Parlamentosu Bütçe Komisyonu Başkanı Alain Lamassoure, “Avrupa Birliği’nin kredibilite açığı yaşadığı bir dönemde mevcut yılın faturalarını ödeyemediğimiz bir durumda yedi yıllık bütçe hakkında karar verirsek kimse bizi ciddiye almaz” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG