Erişilebilirlik

Sabıkalı Gençlere Hayata Atılma Fırsatı


Sabıkalı Gençlere Hayata Atılma Fırsatı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Sabıkalı gençleri yeniden hayata kazandırmak zor olsa da imkansız değil. Washington’daki gönüllü bir kuruluş da işte bu zor işi başarmaya çalışıyor

Hırsızlık, uyuşturucu kullanmak ve kavgaya karışmak gibi suçlar işleyen gençler sadece okuldan atılmakla kalmıyor, hapis cezaları alarak yaşamlarının önemli yıllarını hapiste geçiriyor.

Bu gençleri daha sonra hayata kazandırmak zor olsa da imkansız değil. Washington’daki gönüllü bir kuruluş da işte bu zor işi başarmaya çalışıyor.

Bu gençlerin hepsi hayatlarının bir aşamasında yanlış adım atmış: “Birkaç kez kavgaya karıştım, sonuncusunda gözaltına alındım.”

O zaman 17 yaşında olduğu için Terrence Sinclair, hapse değil, “Yeni Başlangıç” programına gönderilmiş. Program sayesinde Terrence, hem meslek eğitimi alıyor, hem de lise diploması için ders çalışıyor: “İyi bir gelecek için bunlar şart.”

Marangozluk öğretmeni Kenneth Talley’a göre, bazı gençler bu gerçeği görmekte zorlanıyor: “Bazen buraya çok gönülsüz geliyorlar. Ama sonra ilgileri artınca çok yaratıcı olabiliyorlar.”

Tahta ve metal üzerinde çalışmak başka beceriler de kazandırıyor: “Sabırlı olmaya alışıyorlar. Başkalarını dinlemeyi, yapıcı planlar geliştirebilmeyi ve yaptıklarından gurur duymayı öğreniyorlar.”

Program Yöneticisi Toni Lemons, motivasyonları güçlendiğinde bu gençlerin çok hızlı öğrendiğini söylüyor: “Mülakatlarda sorulan sorulara iyi yanıtlar vermeyi, vücut dillerini kontrol etmeyi ve karşılarındaki kişiler üzerinde olumlu izlenim bırakmayı öğreniyorlar.”

Gençlere temel hayat dersleri de öğretiliyor. 11 aylık süreç sonrasında program, Tayron Gerald gibi mezunlara iş bulmada da yardımcı oluyor: “Mühendis olmak istiyorum. Ama şimdilik bu işi bulduğum için de çok memnunum.”

Tayron, programın kendi yollarını bulamayan gençlere yardımcı olduğunu söylüyor: “Bu gençlerin öncelikle eğitime ihtiyacı var. Sonra da kendilerine örnek olabilecek kişilere. Eğer iyi yönlendirilmezlerse gençlerin yanlış yolları seçmeleri çok kolay.”

Toni Lemons’a göre, bu gençlerin başkalarına örnek olabilmek için de özgüvene ihtiyaçları var: “Toplumla sağlıklı ilişkiler kurmalarına yardımcı oluyoruz.”

Bu yüzden bazı dersler dışarıda yapılıyor. Programdaki gençlerin kendilerinden daha küçük olanlara yardım ettiği balıkçılık turnuvaları gibi etkinlikler de bu amaçla düzenleniyor.

Program, hataları ne olursa olsun, bu gençlere hayatta ikinci bir şans veriyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG