Erişilebilirlik

Başsavcılık Havan Topu İddiasını Yalanladı


İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 23 Aralık sabaha karşı 2.15 sularında meydana gelen patlamalarla ilgili Anadolu Ajansı’nın bugün yaptığı haber tartışma yaratı.

Anadolu Ajansı’nın haberinde, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada havalimanına iki kilometre uzaktan dört adet havan topu mermisi atıldığı saptandığı belirtildi.

Habere göre, patlamaların ardından olay yerine gelen İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Sabiha Gökçen Havalimanı ve çevresinde yaptığı incelemelerde havan topunu sabitlemeye yarayan çatal ayak buldu.

Ajans muhabirinin aldığı bilgilere göre, ‘çatal ayak’ Tuzla’nın Orhanlı köyü ile havalimanı arasında kalan ormanlık alanda yer alıyordu.

Anadolu Ajansı: Havan topu mermilerinden 3’ü apronda yakın noktalara düştü

Haberde, ilk inceleme sonuçları gece 02.15 sularında atılan dört havan topu mermisinin de havalimanının apron bölgesine ulaştığı; mermilerden üçünün birbirine yakın noktalara diğeri düşerken ise ilk üç mermiden uzak bir alana isabet ettiği belirtildi. Ve bu mermilerin bir kişinin ölümüne bir kişinin de yaralanmasına yol açtığı ifade edildi.

Anadolu Ajansı, haberinde soruşturma kapsamında incelemelerine devam eden İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü, Kaçakçılık ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu’nun havan mermilerinin hedef gözetilerek atılıp atılmadığı ve bir terör örgütü ile bağlantısı olup olmadığına ilişkin çalışmalarını sürdürdüğü de not edildi.

Başsavcı’dan yalanlama

Habere Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun’dan itiraz geldi. Başsavcı Tosun imzasıyla yayınlanan basın açıklamasında, ‘‘Başsavcılığımız yargı sınırları içerisinde bulunan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 23 Aralık 2015 tarihinde meydana gelen ve bir vatandaşımızın ölümüne sebep olan patlamayla ilgili olarak bugün bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada havalimanındaki patlamanın nedeninin havan topu mermisinin atılması olduğu ve ormanlık alanda havan topunu sabit tutmaya yarayan çatal ayakların bulunduğuna yönelik gerçekdışı haberler yayıldığı tespit edilmiştir" dendi.

Saldırıa bir temizlik görevlisi ölmüştü

Başsavcılığın havan topu saldırısı olduğunu yalanladığı patlamalar sırasında apronda çalışan temizlik görevlileri Zehra Yamaç başından, Canan Burgulu ise elinden yaralanmıştı. Havalimanında ameliyata alınan 230 yaşındaki Yamaç kurtarılamamıştı.

2007 yılında Işdır’dan İstanbul’a gelen Yamaç, iki çocuk annesiydi ve üç buçuk aydır havalimanında çalışıyordu.

Saldırıyı PKK’ya yakın olduğu bilinen TAK üstlenmişti

Sabahi Gökçen Havalimanı’ndaki patlamalardan üç gün sonra Fırat Haber Ajansı’na bir açıklama gönderen PKK’ya yakın kısa adı TAK olan Kürdistan Özgürlük Şahinleri örgütü saldırıyı üstlendi.

Açıklamada, ‘‘saldırılar, katliamlar sürdüğü müddetçe TAK olarak geliştirdiğimiz intikam savaşını daha fazla büyüteceğiz. Savaşı Türkiye’nin her yerine yayacağız. Bugün helikopterle, tanklarla, her türlü silah ve bombayla üzerlerine ölüm yağdırılan Kürt çocukları, gençleri, anaları, yaşlıları, kadınları Cizre’de, Silopi’de, Sur’da, Nusaybin’de ne kadar güvenliktelerse, Türkiye’de de insanlar o kadar güvenlikte olacak’’ dendi.

Savcılık soruşturması sürüyor

Soruşturma kapsamında incelemelerine devam eden İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü, Kaçakçılık ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu, havan mermilerinin hedef gözetilerek atılıp atılmadığı ve bir terör örgütü ile bağlantısı olup olmadığına ilişkin çalışmalarını sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG