Erişilebilirlik

Saakaşvili Ukrayna’da Mahkeme Önüne Çıkacak


Ukrayna’nın geçen Temmuz ayında vatandaşlıktan çıkarmasıyla ‘devletsiz’ kalan eski Odessa valisi ve aynı zamanda Gürcistan’ın eski cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili hakkında, Polonya’dan Ukrayna sınırını izinsiz geçmesinin ardından Ukraynalı yetkililerce adli süreç başlatıldı.

Ukrayna sınır muhafızları ve polisi, Saakaşvili’nin ikamet ettiği Lviv kentindeki otele giderek, kendisine sınırı yasadışı biçimde geçtiği iddiasına dair resmi bir belge sundu.

Yerel medya, Gürcistan’ın eski cumhurbaşkanı olan ve orada maruz kaldığı “görevi kötüye kullanma ve yolsuzluk” suçlamalarından sonra Ukrayna vatandaşlığına geçerek Odessa valiliği yapan Saakaşvili’den gelecek Pazartesi mahkeme önüne çıkmasının istendiğini bildirdi.

Saakaşvili geçen Pazar günü Ukrayna-Polonya sınırında destekçileriyle beraber Ukraynalı sınır muhafızlarının kordonunu yararak zorla geçmişti.

Ancak Ukrayna’ya geri dönmek Saakaşvili açısından riskli bir adım, zira Ukrayna vatandaşlığına geçince Gürcistan vatandaşlığını da kaybeden Saakaşvili’nin hiçbir ülkeye vatandaşlığı kalmadı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Saakaşvili’nin ülkeye girerek suç işlediğini söyledi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı Facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Saakaşvili’yle birlikte Ukrayna’dan Polonya’ya geçen 5 kişinin de tutuklandığını belirtti.

Ukrayna’da küçük bir siyasi partinin liderliğini yapan Saakaşvili, ülkeye geri döndüğünü ifade ederek, Ukrayna siyasetini kökten değiştirme sözü verdi.

Otelinde Associated Press’e konuşan Saakaşvili, Ukrayna’daki mevcut durumu “trajik” olarak niteleyerek, “yükselen bir Ukrayna için yeni bir siyasi sınıf” yaratmaya kendini adayacağını söyledi.

Saakaşvili, “Yeni insanlara ihtiyacımız var. Ukrayna eski yolsuz siyasi sınıftan bıktı. Yeni insanlar, yeni enerji, yeni yüzler, yeni fikirler istiyorlar” dedi.

Saakaşvili, 2004-2013 yılları arasında Gürcistan cumhurbaşkanlığı sırasında yolsuzlukla mücadele karnesine dayanarak 2015’te Odessa’ya vali olarak atanmıştı. Ancak 18 ay sonra Ukrayna’da resmi makamların yolsuzluğundan ve bu yüzden etkili çalışamadığından şikayet ederek görevinden istifa etmişti.

Gürcistan, Ukrayna’dan Saakaşvili’yi iade etmesini istiyor ancak Ukrayna’nın bu isteği yerine getirip-getirmeyeceği net değil.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG