Erişilebilirlik

S-400’ler 2019 Sonu Veya 2020 Başında mı Türkiye’ye Geliyor?


Türkiye ile Rusya arasında bir yılı aşkın süredir füze savunma sistemi S-400 müzakereleri devam ediyor.

İki ülkenin anlaşmaya imza atmalarının an meselesi olduğu belirtilirken Kommensant gazetesi Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in 11 Aralık’ta Türkiye’ye yaptığı ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesi sonrası Türk ve Rus liderlerin S-400 imza anlaşmasını imzalamak için salona getirilen masanın son anda kaldırıldığını yazdı.

Her ne kadar o gün anlaşma imzalanmasa da Cumhurbaşkanı Erdoğan, “S-400 konusuna dair ilgili arkadaşlarımız gerekli çalışmayı yapmak için bu hafta bir araya gelip bu işi neticelendirecektir”dedi.

Putin’in danışmanı Kojin: Anlaşma önümüzdeki günlerde uygulamaya konacak

Bu sözlerin üzerinden on gün geçtikten sonra Moskova’dan yeni bir haber daha geldi. Rusya lideri Putin'in Askeri Teknik İşbirliği'nden Sorumlu Danışmanı Vladimir Kojin, gazetecilere yaptığı açıklamada teslimatla ilgili tarih verirken ödeme planı konusunda da ilerleme olduğunu belirtti.

İki ülke arasında gelecek günlerde anlaşma imzalanabileceğini söyleyen Kojin, “Tüm sorunlar çözüme kavuşturuldu. Anlaşma önümüzdeki günlerde uygulamaya konulacak. Anlaşmanın bir kısmı Türkiye tarafından, bir kısmı da Rusya'nın sağlayacağı kredi sayesinde karşılanacak. Teslimatın 2019 sonu veya 2020 başında yapılmasını öngörüyoruz” dedi.

Aydın Sezer: S-400’le ilgili bir gelişme olsa açıklama Putin Sözcüsü Peskov’dan gelir

Süreci yakından takip eden Türkiye Araştırmalar Merkezi Eş Başkanı Aydın Sezer, bu haberlere ihtiyatlı yaklaşmak gerektiği kanaatinde.

Amerika’nın Sesi’ne değerlendirmelerde bulunan Sezer, “Kojin daha önce hem Eylül hem Ekim aylarında Türkiye’nin ön ödeme yaptığını, anlaşmanın imzalandığını söylemişti. Ancak Putin’in danışmanının bu sözlerinin ardından Rusya lideri üç kez Erdoğan’la görüştü ama bu konuda yorumda bulunmadı. Eğer gerçekten bir anlaşma varsa bunu Putin’in sözcüsü Peskov’un ya da firmanın açıklaması gerekir ki henüz bir açıklama yapılmış değil” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 11 Aralık’taki görüşmede S-400’le ilgili görüşmelerin bir hafta içinde neticelendireceğini söylemesine rağmen henüz resmi bir açıklama yapılmadığına dikkat çeken TÜRAM Eş Başkanı, Cuma günü Noel tatili başlayacak Rusya’da 8 Ocak’a kadar devlet dairelerinin kapalı olacağını da hatırlattı.

Dışişleri sözcüsü S-400’lerle ilgili açıklama yapmadı

Bu arada Perşembe günü basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye ve Rusya arasında Suriye'deki siyasi çözüm süreciyle ilgili bazı ihtilaflar bulunduğunu ancak bunların çözüme kavuşturulduğunu söylemesine rağmen S-400’le ilgili değerlendirmede bulunmadı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG