Erişilebilirlik

ABD’den S-400 Açıklaması: ‘Duruşumuzda Değişiklik Yok’


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Amerikan yönetiminin Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alımı konusundaki duruşunda bir değişiklik olmadığını söyledi.

Ortagus bakanlıkta düzenlediği basın brifinginde, Türkiye’nin S-400 alımını hayata geçirmesi halinde Amerika’nın uygulamayı planladığı yaptırımlarla ilgili bir soruyu yanıtladı.

Sözcü Ortagus, “Türkiye’nin S-400’leri teslim alıyor olması hakkında hemen her gün haberler görüyoruz. Dışişleri Bakanlığı olarak bu konudaki duruşumuzda bir değişiklik yok. Türkiye'nin S-400'leri kabul etmesi halinde ciddi ve olumsuz sonuçlara maruz kalacağını söylemiştik” diyerek, yaptırım planının hala devrede olduğunun sinyalini verdi.

Washington, Türkiye’nin S-400’leri alması halinde, Ankara’yı F-35 savaş uçaklarının ortak üretimi ve satışı programından çıkarmayı planladığını açıklamıştı. Trump yönetimi ayrıca, Türkiye’ye, kısaca CAATSA olarak bilinen “Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası kapsamında yaptırımlar getirmeyi planladığını da ifade etmişti. Sözkonusu yasa, Rusya başta olmak üzere Amerika’ya hasım ülkelerin savunma sanayii ile önemli düzeyde işbirliği yapan ülkelere yaptırım getirilmesini öngörüyor.

Ortagus, “Kongre’nin onayladığı yasayı herkes biliyor. (Alımın olası) Neticeleri, F-35 programına katılım konusunu da içeriyor. Mesajlarımızda çok tutarlı olduk. Değişen bir şey yok” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada, Rus yapımı hava savunma sistemi S-400’lerin Türkiye’ye gönderilmeye hazırlandığını belirtmişti. Erdoğan, füzelerin Türkiye’ye ne zaman ulaşacağını ya da nereye konuşlandırılacaklarını ise açıklamamıştı.

Erdoğan ay başında Japonya'daki G-20 zirvesinden dönüşünde yaptığı açıklamada da, ABD Başkanı Donald Trump'la ikili görüşmesi hakkında bilgi verirken, Trump'ın Türkiye'nin Rusya'dan S-400’leri alması durumunda yaptırımla karşılaşacağı uyarısında bulunmadığını söylemişti. Erdoğan, "Yaptırım diye hiçbir şey duymadık şu ana kadar. Sayın Trump, kendisi ile telefon görüşmelerimde, ikili olarak bir araya gelişlerimizde şu ana kadar 'Biz size şu yaptırımı yapacağız' demedi" diye konuşmuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG