Erişilebilirlik

S&P Türkiye’nin Notunu Durağandan Negatife Düşürdü


Standard Poors Lawsuit
Standard Poors Lawsuit

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan negatife indirdi. S&P, karar vericilerin enflasyonu frenlemede ve düşüşteki Lira kurunun desteklenmesindeki sıkıntılara da dikkat çekti.

Fitch'in Türkiye kredi notu açıklamasına kilitlenmiş olan Türk piyasaları için Standard & Poor's’un kararı sürpriz oldu. Uluslararası değerlendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Türkiye'nin durumunu yatırım yapılabilir seviye olan "BBB-"den bir kademe düşürmesi bekleniyor.

Türkiye’nin kredi notunu BB/B olarak açıklayan Standard and Poor's, gayrisafi yurt içi hasılada da 2017 için yüzde 2,4 büyüme öngörüyor. Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası iç siyasette yaşananlar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık sistemi için zorlamasının, S&P notunda etkili olduğu belirtiliyor.

S&P, yazılı açıklamasında, Merkez Bankası’nın uyguladığı para politikasının, kur ve enflasyon baskılarına yanıt vermekte yetersiz kalabileceğine dikkat çekti.

Türk Lirası yılbaşından bu yana yüzde 8 değer kaybederek, gelişmekte olan piyasaların en kötü performans sergileyen kurlarından biri oldu.

Ekonomistler liranın değer kaybının ve 2017’nin ilk çeyreğinde enflasyonun çift haneli rakamlara çıkmasının önlenmesi için, sağlam faiz artırımının gerekli olduğunu söylüyor. Merkez Bankası bu hafta faizleri artırdı ancak Türk Lirası’nın zayıflamasına engel olamadı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG