Erişilebilirlik

Gaziantepliler'in Olası Operasyon Endişesi


Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın Fırat'ın doğusuna yönelik operasyon yapılacağının sinyalini vermesinin ardından gözler Suriye sınırına çevrildi.

2016 yılında IŞİD'e karşı mücadele kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Özgür Suriye Ordusu ile birlikte Halep'e bağlı Cerablus bölgesine yaptığı Fırat Kalkanı Harekatı’na da tanıklık eden Gaziantep'in Karkamış ilçesindeki vatandaşlar, yapılan operasyonların sınırı terörden koruduğunu ancak kentin ekonomisini ve ruh sağlığını olumsuz etkilediğini vurguladı.

Fırat'ın doğusuna yönelik olası operasyonun da güvenlik açısından Karkamış'ı etkileyeceğini belirten Karkamışlı vatandaşlar, daha önce yaşanan operasyonlarda Türkiye tarafına isabet eden roket ve mermilerden vatandaşların zarar gördüğünü ifade etti.

''ABD'nin askerlerini çekmesi siyasi bir durum''

Sınır Halkı Sınırı Ötesi Operasyonlardan Endişeli
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Karkamış sakinlerinden Müslüm Kara, ''Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatları ile Fırat'ın batısında kontrol sağlandı, ben bir vatandaş olarak doğusunda böyle bir operasyon yapılmasına gerek yok diye düşünüyorum. Çünkü ülkede hayat pahalılığı var ve bu operasyonlar da daha da ekonomik sorun yaşanmasına neden oluyor. Bu vatandaşa yazık günah değil mi? ABD'nin askerlerini Fırat'ın doğusundan çekmesi ülkeler arası siyasi bir durum. Amerika bazen çıktım diyor, kaldım diyor, vatandaş olarak bizim aklımız buna yetmez. Sonuç olarak biz vatandaş olarak bu operasyonlardan endişeliyiz'' dedi.

''Çocuklarımız en ufak bir siren sesinden korkar oldu''

Karkamış esnaflarından Niyazi Demir operasyonlardan dolayı sıkıntıda olduklarını vurgulayarak “Daha önce yapılan sınır ötesi operasyonlardan Karkamış esnafı olarak olumsuz etkilendik. Karkamış'ta kimse kalmadı, terkedilmiş bir kent gibi burası. Sanki savaş Türkiye tarafında oluyor gibi. Operasyon nasıl olacak, acaba yine Karkamış'a roket füze falan düşecek mi, bunun korkusu ile yaşıyoruz. Çocuklarımız en ufak bir siren sesinden bile korkar duruma geldi. Bu duruma bir çözüm bulunmasını istiyoruz. ABD oradan çekilse de başkaları gelecek zaten, bence bu durumda değişen bir şey olmayacak'' ifadelerini kullandı.

Öte yandan Karkamış Gümrük Kapısı’ndan yük götüren kamyon ve tırların geçişi sürerken kent merkezinde ise sessizlik hakim.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG