Erişilebilirlik

Süs Tavuklarının Güzellik Yarışı


Süs Tavuklarının Güzellik Yarışı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Türkiye’nin en güzel süs tavuk ve horozları, Ulusal Kümes Hayvanları Gösterisi’nde yarıştı. İzmir’in Menemen ilçesinde yapılan güzellik yarışına yüz farklı ırktan 800’ü aşkın tavuk ve horoz katıldı.

Türkiye Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Federasyonu’nun düzenlediği gösteri 14-16 Aralık tarihlerinde yapıldı. Binlerce meraklının ziyaret ettiği gösteri sırasında her biri farklı özelliklere sahip olan ırklar, Almanya, Slovakya, Hollanda ve Romanya’dan gelen hakemler tarafından değerlendirildi. Hakemler, tavuk ve horozlara kilolarına, kanat ve ayak yapılarına, tüylerinin ve gözlerinin rengine göre puanlar verdi. Gösterinin son gününde dereceye giren hayvanların sahiplerine kupa ve madalyaları ile para ödülleri verildi.

“Özel şampuanlarla yıkıyoruz”

Gösteride ayrıca salonun en güzeli ödülü de verildi. Yerli bir tür olan İspenç tavuğuyla bu ödülü kazanan Antalyalı süs tavuğu yetiştiricisi Murat Öztürk, gösteriye hazırlanma sürecini VOA Türkçe’ye, “Yarışmaya hazırladığınız hayvanın, aylar öncesinden beslenme rejimi değişiyor. Son iki ayda eğitim amacıyla kafese koyuyoruz. Strese girmemesi, kafes içinde duruşunu göstermesi ve insanlara alışması için yapıyoruz bu eğitimi. Gösteri yaklaştıkça özel şampuanlarla yıkıyoruz. Saç kurutma makinasıyla kurutuyoruz. Özel kutular içinde naklediyoruz” sözleriyle anlattı.

Altı yaşından beri süs tavuk ve horozlarıyla ilgilendiğini belirten Öztürk, bu gösteri için Antalya’dan İzmir’e geldiğini söyledi. Çocuklarıyla bu kadar ilgilenmediğini itiraf eden Öztürk, süs hayvancılığının büyük bir tutku olduğunu düşünüyor.

Öztürk’ün tutku olarak tanımladığı bu hobi son yıllarda giderek yayılıyor. Gösteriyi düzenleyen Türkiye Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Federasyonu’na bağlı yaklaşık 50 dernek var. Üç yıl önce kurulan federasyon, ilk gösteriyi İstanbul’da yaptı. İzmir’deki ikinci gösterinin ardından Antalya ve Ankara’da da benzer faaliyetler planlanıyor.

Altın yumurtlayan tavuklar

Süs tavuk ve horozlarına gösterilen ilginin bir nedeni tutku olsa da ekonomik kazanç beklentisi de bu hobinin yayılmasında etkili. Süs tavuk ve horozları binlerce liraya alıcı buluyor. Bazılarının değeri bir otomobil fiyatına yaklaşıyor. Bu cins tavukların yumurtaları bile çok değerli. VOA Türkçe’ye konuşan federasyon başkanı Mehmet Er, “Tabii maddi değerleri var ama bizim için manevi değerleri çok daha yüksek. Her birinin kendine özgü özellikleri var. Kimi sakallı, kimi paçalı. Bazıları kahverengi yumurta yapıyor, bazıları yeşil yumurta” dedi.

Üç yıl önce kurulan federasyonun hedeflerinden biri de yerli hakemler yetiştirmek. Bu nedenle kurslar düzenleniyor. Bir başka hedef ise Osmanlı Sultan tavuğu, Denizli horozu, Gerze Hacı Kadın tavuğu, İspenç gibi yerli ırkları tescil ettirmek.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG