Erişilebilirlik

Ryan-Trump Görüşmesi Cumhuriyetçi Parti’yi Birleştirir mi?


Cumhuriyetçi Parti’nin önde giden aday adayı Donald Trump, Temsilciler Meclisi’nin aynı partili Başkanı Paul Ryan’la bir araya gelerek aralarındaki görüş ayrılıklarını gidermeye çalıştı.

Tarafların 45 dakika süren görüşmesinin ardından yapılan açıklamada, parti içinde birlik sağlanmasına yönelik tam destek ifade edildi, ayrıca Hillary Clinton idaresinde Beyaz Saray’da dört yıl daha bir ‘Obama başkanlığının’ devam ettirilemeyeceği savunuldu.

Ryan-Trump Görüşmesi Cumhuriyetçi Parti’yi Birleştirir mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:02 0:00

Bir yılı aşkın bir süre önce Cumhuriyetçi Parti’den başkanlığa adaylığını koyan Donald Trump, yarışın başlarında kendisine hiç şans verilmese de son birkaç ay içinde yapılan önseçimlerde inanılmaz bir başarıya imza attı ve partililerin desteğini alarak yarışta tek aday adayı olarak kaldı. Siyasete dışardan giren biri olan emlak milyarderi Trump, bu süre içinde aralarında vali ve senatörlerin de bulunduğu 16 emektar siyasetçiyi yarış dışı bıraktı.

Ancak Donald Trump’ın bu galibiyeti, hem Cumhuriyetçi Parti’nin seçmen kitlesi, hem de parti liderliği içinde büyük bir bölünmeye yol açmış durumda. Parti içindeki bölünmeyi açıkça onaylayan Trump, tek adaylığı gerçeği karşısında partiyi yeniden birleştirme çabalarına girişti ve bu çerçevede Cumhuriyetçi Parti’de söz sahibi olan Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan ile bir araya geldi.

Görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada Ryan ve Trump’ın çok iyi bir görüşme yaptığına ve parti birliğine tam destek verildiği vurgusu yapılmakla birlikte, taraflar arasında “az miktarda” görüş ayrılıkları bulunduğuna da dikkat çekiliyor. Açıklamada tarafların birbirlerine görüş ayrılıklarını açık bir şekilde ilettiği, ama aynı zamanda ortak bir zemin konusunda çok sayıda görüşü paylaştıkları da belirtiliyor.

Gerek yazılı açıklamada, gerekse Paul Ryan’ın gazetecilere yaptığı sonraki açıklamada Trump’la görüşmenin devam edeceğine de vurgu yapıldı. Gazeteciler’in “Trump’ı destekliyor musunuz?” sorularına yanıt vermeyi reddeden Paul Ryan, 45 dakikalık bir görüşmenin tüm sorunları çözmeye yetmeyeceğinin altını çizdi.

Geçen hafta Trump’ı desteklemeye hazır olmadığını söyleyen Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, son açıklamasında milyarder emlakçının adaylığını benimseme yönünde bir işaret vermedi. Ryan, birlik sağlama sürecinin uzun geçeceğini ve bunun dürüst bir süreç olması gerektiğine dikkati çekti.

Açıklamalardan da anlaşıldığı kadarıyla Trump’ın gerek Ryan, gerekse Washington’daki diğer Cumhuriyetçi liderlerle görüşmelerini devam ettirmesi bekleniyor.

Cumhuriyetçi Parti lideri Reince Priebus da Trump-Ryan görüşmesinin parti içinde birlik sağlanması açısından olumlu bir adım olduğunu söyledi.

Donald Trump’ın adaylığı gölgesinde taraflar Cumhuriyetçi Parti içinde yeniden birlik sağlamanın yollarını arasa da, Trump-Ryan görüşmesinin yapıldığı Cumhuriyetçi Parti Genel Merkezi dışında seçmenler protesto eylemleri düzenledi.

Kampanyası boyunca sürekli sansasyonal açıklamalara imza atan Donald Trump son dönemde elden geldiğince medya önündeki açıklamalarında daha dikkatli davranmaya çalışıyor. Trump, Müslümanlar’ın Amerika’ya alınmasını yasaklama konusundaki yorumlarından da şimdilik geri adım atmış görünüyor. Londra’nın yeni seçilen Müslüman Belediye Başkanı Sadık Han, “Trump’ın olası başkanlığı döneminde Amerika’ya gidemeyeceğini” söylemiş, bunun üzerine Trump da “sadece bir tavsiyede bulunduğu” hatta Sadık Han’a ayrıcalık yapabileceği yanıtını vermişti.

Donald Trump’ın önseçimlerde 11 milyon Cumhuriyetçi Partili seçmenin desteğini kazanmış olması, partinin birlik içinde hareket edeceği mesajı vermiyor. Gerek partili seçmenler arasında, gerekse partinin seçilmiş yetkilileri arasında, adaylığı kesinleşmesi durumunda Donald Trump’a oy vermeyeceklerini, hatta rakip aday Hillary Clinton’a oy verebileceklerini söyleyenlerin sayısı hiç de küçümsenir sayılmaz.

Amerika’da yaşayan 11 milyon kaçak yabancının sınır dışı edilmesini savunan Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti’nin liderleriyle yalnızca göçmenlik değil, dış politika, dış ticaret, kürtaj gibi kilit konularda da uyuşmazlık içinde bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG