Erişilebilirlik

Rusya ile 3'üncü Tur Müzakereler Sona Erdi


(ARŞİV)
(ARŞİV)

Türk Dışişleri’nin ev sahipliğinde Rusya’yla üçüncü tur müzakerelerde, İdlib’de sahadaki çatışma ortamını sonlandıracak herhangi bir karar açıklaması yapılmadı.

Ankara'da dün ilk kısmı yapılan üçüncü tur müzakereler, bugün saat 16.00’da başladı ve saat 19.30’da sona erdi.

Görüşmelerin sona ermesinin ardından Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy yazılı bir açıklama yaptı. Aksoy açıklamasında şunları kaydetti: “Heyetler arası görüşmelerde İdlib’deki durum tüm boyutlarıyla ele alındı. Tarafımızdan bir an evvel ateşkes sağlanması gerektiği belirtildi. Bu amaçla sahada atılması gereken adımlar üzerinde duruldu. Soçi Anlaşması’nın tam olarak uygulanmasına atfedilen önem tarafımızca kayda geçirildi. İnsani durumun felaket halini almasının ve olası bir kitlesel göçün engellenmesi lazım geldiği vurgulandı.”

İdlib konusundaki müzakerelerde masada, Türk tarafı adına Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal’ın başkanlığında Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli İstihbarat Başkanlığı’nın temsilcileri bulundu. Rusya tarafında ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi S. Verşinin, Devlet Başkanı’nın Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi A. Lavrentiev, Rusya Federasyonu askeri ve istihbarat makamları temsilcileri yer aldı.

Kremlin: ‘Putin’in 5 Mart’ta Erdoğan’la görüşme planı yok’

Kremlin Sözcüsü Peskov
Kremlin Sözcüsü Peskov

Bu arada Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 5 Mart’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la İdlib konusunda bir görüşme planının olmadığını açıkladı. Kremlin’in bu açıklaması Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleriyle ters düşüyor. Erdoğan hafta içindeki açıklamalarında, 5 Mart’ta Putin’le biraraya gelebileceklerini söylemişti.

Erdoğan, 5 Mart’ta Rusya, Fransa ve Almanya’yla yapılması planlanan dörtlü İdlib zirvesi konusunda henüz mutabakata varılmadığını ancak bu tarihte Putin’le biraraya gelebileceğini kaydetmişti. Erdoğan, “Sayın Putin 'Biz bunu ikimiz beraber yapsak daha isabetli olur' gibi bir teklif getirince ben dedim ki bu da olabilir, dörtlü de olabilir. Şu anda İdlib'de bizim ikimizin kararı çok büyük önem arz ediyor. Tarih konusunda hemen hemen mutabık sayılırız, yani 5 Mart itibarıyla... Yeri itibarıyla büyük ihtimalle İstanbul olacak” diye konuşmuştu.

Kremlin’den Perşembe günü gelen açıklamadaysa, Putin’in 5 Mart için gündeminde Erdoğan’la ikili bir görüşme planının olmadığı belirtildi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov telekonferans üzerinden gazetecilere yaptığı açıklamada, “Putin’in 5 Mart’ta başka çalışma planları var” ifadesini kullandı.

Çelik: “Tarih üzerinde çalışılıyor”

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik bugün Ankara’da gazetecilere yaptığı açıklamada, olası bir Erdoğan-Putin görüşmesinin tarihi üzerinde çalışıldığını söyledi, “Kısa sürede gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi. Anadolu Ajansı’nın haberine göre Çelik, Esat hükümeti güçlerine çekilmeleri için Şubat sonuna kadar verilen sürenin dolmak üzere olmasıyla ilgili olarak, “Bütün hazırlıklar tamamlanmıştır. Rejimin kendi hattına çekilme süresi dolduğunda TSK üstüne düşen vazifeyi yerine getirecektir” diye konuştu.

Akar'dan 'Rusya’yla müzakere sonucunu bekliyoruz' mesajı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar

Bu arada Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TBMM’deki açıklamasında, bugün saat 16.00’da yeniden başlayan Rusya’yla müzakerelerdeki üçüncü turdaki durumu değerlendirdi. Akar, “Bir noktaya kadar geldi olaylar. Bugün yarın bunun sonuçları belli olacak. Buna göre tavrımızı ortaya koyacağız” dedi. Bu sözleriyle Akar, Türkiye’nin İdlib konusunda Rusya’yla devam eden müzakerelerden sonuç çıkmasını beklediğine işaret etmiş oldu.

İdlib’de yaşanan çatışmalara ilişkinse Türkiye’nin tutumunda değişiklik olmadığını kaydeden Akar, “Cumhurbaşkanımızın talimatları açık ve net. Silahlı kuvvetler olarak, bir an önce İdlib’e barışın gelmesi için gayret gösteriyoruz” diye konuştu.

Akar, bu akşam ABD Savunma Bakanı Mark Esper ile telefonda görüşeceğini de açıkladı.

Milli Savunma Bakanı Akar, İdlib bölgesinde Ruslar'ın kontrolundaki hava sahasının silahlı ve silahsız insansız hava araçlarına açılması konusunu Ruslar'la görüştüklerini de bildirdi. Akar, "İHA'ların ve SİHA'ların görev yapması konusunda Ruslar'la görüşüyoruz ama sorun devam ediyor" dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG