Erişilebilirlik

Rusya'yı 2013'te Neler Bekliyor?


Rusya'yı 2013'te Neler Bekliyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
Vladimir Putin’in son bir yılı oldukça olaylı geçti. Putin bu süre içinde, dört yıl aradan sonra yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Bunun ardından büyük protesto eylemlerine hedef oldu. Amerika’nın Sesi muhabiri James Brooke Putin’in ilk altı aylık hükümetinin gelecek altı yıl için ne anlama gelebileceğini araştırdı.

Vladimir Putin Mayıs ayında altı yıllığına cumhurbaşkanı seçildi, ama bu durum protestolara yol açtı.

Göreve başladığı ilk gün Putin’in araç konvoyu Moskova’nın boş sokaklarında tur attı. Bir bayrama rastlayan günde polis sokakları protestoculardan temizlemişti.

Muhalefet lideri Vladimir Rijkov, Putin’in halktan kopuk, otoriter yönetiminden şikayetçi: “Putin’in son 6 ayına bakarsınız Kremlin’e dönüşünden beri daha muhafazakarlaştığını, Ortodoks kilisesine daha yakın durduğunu, daha Batı karşıtı ve baskıcı olduğunu görebilirsiniz.”

Bunun son örneği, “Pussy Riot” isimli feminist müzik grubunun üyelerinin Moskova’nın en önemli katedralinde yaptıkları Putin karşıtı gösteri sonucu yargılanmaları oldu.

Mahkemenin verdiği ikişer yıllık hapis cezaları Ortodoks Kilisesi’nin cumhurbaşkanına olan desteğini arttırdı.

Milliyetçiler hükümetin Amerikan-destekli programlarını kısmasını ve Kazak devriyelerin Moskova’da görev yapmasını memnuniyetle karşıladı.

Rusya meclisi Duma’da gösteri hakkını kısıtlayan ve internete kısıtlama getiren yasalar ülke içinde dış güçlerin etkisinden korkan iktidar partisi tarafından hızla geçirildi. Yeni yasalar, muhalefet eylemcilerini yabancı ajan ve eylemlerini de ‘vatana ihanet’ olarak tanımlıyor.

“Kilise, Otokrasi ve Milliyetçilik” 150 yıl önce çarların Rusya’yı yönetme formülüydü. Bu formül 2013’te kullanılabilir mi?

Putin’e göre Ruslar öncelikle adalet ve düzen istiyor: “1990’larda yaşanan anarşi, pazar ekonomisinin ve demokrasinin sorunlarını gözler önüne serdi. Herkes bunlardan korktu. Bence düzen, disiplin ve yasalara aynen uymak demokrasiyle çelişmez.”

Muhalefet lideri Rijkov farklı düşünüyor: “Rus toplumu yarı yarıya Sovyet ve Çarlık dönemlerinde yaşıyor. Çok eski düşünceler ve mitoslara dayalı bir sistem var. Baskıcı devlet, büyük güç olma hayali ve düşmanlarla, özellikle de Amerika’yla kuşatılmış bir ülke duygusu yaygın.”

Putin kısa bir süre önce yaptığı konuşmada yine yabancı güçleri rejimini yıkmaya çalışmakla suçladı: “İç siyasetimize doğrudan ya da dolaylı müdahale kabul edilemez. Yaptıkları işler için yurtdışından para alan politikacılar, büyük ihtimalle yabancı çıkarlara hizmet ettikleri için Rusya’da siyaset yapmamalı.”

Putin Ruslar’a devrim değil reform sözü verdi: “Siyasi sistemde değişiklik yapılması ve modernizasyona gidilmesi doğal ve gereklidir. Ancak değişikliğe duyulan açlık yüzünden devleti yıkmaya çalışmak kabul edilemez.”

Putin yolsuzlukla mücadele sözü vererek, kendisine yönelik eleştirileri geçiştirmeye çalıştı.

Ancak Amerikalı girişimci Bernard Sucher buna kuşkuyla yaklaşıyor: “Açıkçası gördüğümüz, devletin üst kurumlarında birkaç koltuğun sahibi değişti. Bu da sistematik ya da programlı olarak yolsuzlukla mücadele etme anlamına gelmiyor.”

Putin’i destekleyenler de muhalefet edenler de ilk 6 ayın Putin’in gelecek 6 yıl içinde çizeceği yolu gösterdiği konusundagörüşbirliği içinde.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG