Erişilebilirlik

'Rusya'nın Kafkaslar'daki Mücadelesi Ters Tepecek'


Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev, Kafkaslar'daki bazı liderlerin eksikliklerini kabul ediyor
Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev, Kafkaslar'daki bazı liderlerin eksikliklerini kabul ediyor

Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev’le görüşen bir insan hakları eylemcisi, Moskova’nın Kafkaslar’daki İslamcı militanlarla yürüttüğü mücadelenin verimsiz olduğunu ve ters tepki yarattığını söyledi.

Rusya’nın önde gelen insan hakları eylemcilerinden Svetlana Gannuşkina, diğer eylemcilerle birlikte dün Kabardino Balkar Cumhuriyeti’nde Medvedev’le bir araya geldi. Gannuşkina, Rus güvenlik kuvvetleri tarafından işlendiği iddia edilen adam kaçırma, işkence ve cinayetlerin, bölge halkını daha da öfkelendirdiğini ve isyancılara katılmaya teşvik ettiğini belirtti.

İnsan hakları eylemcilerine “hassas bir konuyla uğraştıklarını” söyleyen Medvedev ise, güvenlik kuvvetlerinin “suçlularla mücadele ettiklerini, bundan dolayı suçlu olamayacaklarını” kaydetti. Bununla birlikte Rusya cumhurbaşkanı, militanları silah bırakmaya ikna etme konusunda daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini belirtti. Bazı Kafkas liderlerinin de eksikliklerini kabul eden Medvedev, bu liderlerin adlarını vermedi.

Rusya, yaklaşık 20 yıldır İslamcı militanlarla mücadele ediyor. Çeçenistan’daki çatışmalar büyük ölçüde bitmiş olmasına rağmen, şiddet olayları diğer Kafkas cumhuriyetlerine sıçramış durumda.

XS
SM
MD
LG