Erişilebilirlik

Rusya’dan ABD’ye ‘İlişkileri Onarma’ Çağrısı


Soğuk Savaş’tan bu yana görülmeyen bir hamleyle dün Amerikan diplomatik misyonlarındaki 755 personelin ülkeyi terketmesini isteyen Rusya, şimdi de Washington’ı ilişkileri onarmak için “siyasi irade” ortaya koymaya çağırdı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitry Peskov, ABD’nin, “politik şizofreni” olarak adlandırdığı durumdan kurtulmasının zaman alacağını ancak Rusya’nın Amerika’yla yapıcı işbirliğine ilgi göstermeye devam ettiğini söyledi.

Peskov, “İlişkilerimizin istikrarlı bir gelişim göstermesine ilgi duyuyoruz ve bu noktadan hala uzak olmamızdan dolayı üzgünüz” ifadesini kullandı.

Putin dün televizyondan yayınlanan açıklamasında, Amerika’nın Moskova’ya yeni yaptırımlarına misilleme olarak, Rusya’daki ABD büyükelçiliği ve konsolosluk çalışanlarından 755 personelin ülkeyi terketmesi gerektiğini beyan etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı daha önce Eylül ayı itibariyle personelin 455’e indirilmesi gerektiğini belirtmişti. Bu rakam Rusya’nın Amerika’daki personel sayısına eşit. Moskova ayrıca, Amerikalı diplomatlarca kullanılan tatil tesisleri ve bir depoya el koyduğunu bildirmişti.

Moskova’nın bu hamlesi, ABD’nin bir önceki başkanı Barack Obama’nın, Rusya’nın ABD başkanlık seçimlerine müdahalesine karşılık olarak 35 Rus diplomatı sınır dışı etme ve Ruslar’a ait iki tesisi kapatma talimatı vermesine misilleme niteliği taşıyor.

Putin, o dönem başkan seçilen Donald Trump’ın Moskova’yla ilişkileri geliştirme sözünü yerine getireceği ve yaptırımları geri çekeceği beklentisiyle Obama’nın bu adımına hemen karşılık vermemişti.

Rus lider, ay başında Almanya’daki G-20 zirvesi sırasında biraraya geldiği Trump’la görüşmesinden memnun ayrılmış, görüşmenin ABD-Rusya ilişkilerini yeniden inşa etmek için bir model sunduğunu söylemişti.

Ancak Trump’ın seçim kampanyasıyla Rusya arasında olası bağlantılara dair Kongre ve FBI tarafından yürütülen soruşturmalar, Beyaz Saray üzerinde ağırlığını hissettirdi ve Moskova’nın ilişkilerde ilerleme sağlanması umudunu bir anlamda boşa çıkardı.

Kongre’de geçen hafta Rusya’ya yeni yaptırımlar içeren bir tasarı ezici bir oy çoğunluğuyla kabul edilmiş, Beyaz Saray da Trump’ın tasarıyı imzalayacağını açıklamıştı.

Trump’ın imzasını bile beklemeden Moskova’nın misilleme hamlesini açıklayan Putin, “Durumun bir şekilde değişeceğini umuyorduk ama öyle görünüyor ki değişse bile bu yakın bir zamanda olmayacak. Bunu yanıtsız bırakmayacağımızı göstermenin zamanının geldiğini düşündüm” diye konuştu.

Diplomatik personel sayısındaki düşüş oranı, Moskova ve Washington’ın karşılıklı olarak düzinelerce diplomatı sınırdışı ettiği 1986’dan bu yana en yüksek oran.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Putin’in adımını “üzücü ve haksız” olarak niteledi.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG