Erişilebilirlik

Rusya'da Üçüncü Putin Dönemi


Rusya’da üçüncü kez cumhurbaşkanı seçilen Vladimir Putin yemin ederek göreve başladı.

Çok sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı Kremlin’deki yemin törenine 2 bin öndegelen siyasetçi katıldı. Putin, elini anayasa üzerine koyarak yemin ederken” Rus halkının özgürlükleri ve haklarını koruma ve saygı gösterme” sözü verdi.

Polis tören öncesi Putin karşıtı hareketin simgesi beyaz kurdeleler takan 120 protestocuyu tutukladı.

4 Mart’ta yapılan seçimde oyların yüzde 64’ünü alan Vladimir Putin yeniden devlet başkanı olmuştu.

Muhalefet, yasalarda gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra hile yapıldığını öne sürdüğü hem parlamento hem de devlet başkanlığı seçimlerinin yenilenmesini istiyor.

2000 ve 2008 yılları arasında iki dönem devlet başkanlığı yapan Putin, Rus anayasası arka arkaya iki dönemden fazla görevde kalmasına izin vermediği için Medvedev’i koltuğuna oturtmuş, kendisi de başbakan olmuştu.

Yasalar Putin’in en az bir dönem ara verdikten sonra yeniden cumhurbaşkanlığına aday olmasına izin veriyor. Bu arada devlet başkanlığı süresi 4 yıldan 6 yıla çıkarıldığından, 59 yaşındaki Putin’in, altışar yıldan iki dönem daha görev yaparak 2024’e kadar iktidarda kalması mümkün.

Moskova’da polis, Pazar günü Putin’in üçüncü kez çumhurbaşkanı seçilmesini protesto eden yaklaşık 20 bin göstericiyle çatıştı.

Kremlin önünden geçen nehir üzerindeki bir köprü yakınında çıkan çatışmada miğferli polisler göstericileri cop kullanarak dağıttı.

Yaklaşık 400 kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor.


XS
SM
MD
LG