Erişilebilirlik

Putin'e Seçim Darbesi


Putin'e Seçim Darbesi
Putin'e Seçim Darbesi

Vladimir Putin’in iktidardaki partisi parlamento seçimlerinde büyük kan kaybetti. Böylelikle on yıldan fazla süredir Rusya siyasetine hükmeden Putin çoğunluğu sürpriz şekilde elinden kaçırdı.

Oyların yüzde 96’sının sayıldığı seçimlerde Putin’in Birleşik Rusya Partisi parlamentonun alt kanadı olan 450 sandalyeli Duma’da 238 sandalye elde etti. 2007 seçimlerinde Birleşik Rusya 450 sandalyeden 315’ini kazanmıştı.

Muhalefet seçim sonuçlarının hileli olduğunu iddia ediyor, Birleşik Rusya’nın aldığı sandalye sayısının daha az olduğunu öne sürüyor.

Putin’in partisinin, tek taraflı olarak anayasayı değiştirme olanağı tanıyan üçte ikilik çoğunluğu kaybedeceği tahmin ediliyor.

Putin’in seçimlerde büyük kazanım elde eden komünistlerle Liberal Demokratlar ve Adil Rusya partilerinden en azından biriyle koalisyon kurması gerekebilir.

Merkez Seçim Komisyonu Birleşik Rusya’nın kullanılan oyların yüzde 49 buçuğunu aldığını bildiriyor. Bu oran 2007 yılında yüzde 64’dü. Dört yıl önce oyların yüzde 12’sini toplayan Genadi Yuganov’un Komünist Partisi bu yılki seçimlerde yüzde 20 oranında oyla ikinci sıraya çıktı.

Rus uzmanlar son haftalarda zenginlerle yoksullar arasındaki uçurumun daha da açılması ve yolsuzluk suçlamaları nedeniyle Birleşik Rusya Partisi’ne gösterilen halk desteğinde önemli ölçüde düşüş yaşanacağını tahmin etmişti.

Putin yaptığı açıklamada seçmenlerin Birleşik Rusya’yı ülkenin lider siyasi gücü olarak belirlediğini, sonuçların ülkenin istikrarlı kalkınmasının garantisi olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG