Erişilebilirlik

Rusya'da Nüfus Hızla Azalıyor


Rusya'da Nüfus Hızla Azalıyor
Rusya'da Nüfus Hızla Azalıyor

Uzmanlar Rusya’nın nüfusunun önümüzdeki 40 yıl içinde 25 milyon azalacağını söylüyor. Mali hizmetler şirketi Standard and Poors’un geçenlerde yayınladığı bir rapora göre , nüfus azalması Rusya’da hükümet harcamalarının, gayrisafi milli hasılanın dörtte birinden fazlasını oluşturmasına yolaçacak.

İki çocuk annesi Maria Morozova, kendisi ve eşinin mali açıdan üçüncü bir çocuğu kaldıracak durumda olmadığını söylüyor. Morozova, pazarlama uzmanı olarak sekiz yıldır çalıştığı şirketten çıkarılmış. Morozova çalışmak istediğini ancak iki çocuklu bir anne olarak bunun çok zor olduğunu anlatıyor. İlk çocuğunu dünyaya getirdiğinde üç ay aradan sonra işine döndüğünü belirten Morozova, ikinci çocuğu doğuncaya kadar çalıştığını, ancak doğum yaptıktan sonra kendisine artık şirketin koşullarına uymadığının söylendiğini belirtiyor.

Morozava’nın öyküsü, Rusya’da çok yaygın görülen bir olay. Kadınlar aileleriyle meslekleri arasında seçim yapmak zorunda bırakılıyor, bu da ülkenin nüfus yapısını olumsuz etkiliyor.

Standard and Poors şirketinin raporuna göre Rusya’nın nüfusu bu yüzyılın ortasında 140 milyondan 116 milyona düşecek. Mevcut harcama oranlarına göre bu gelişme, hükümet harcamalarının gayrisafi milli hasıla içindeki payının yüzde 13’den yüzde 25’e yükselmesine yolaçacak. Uzmanlar bunun sonucu Rusya’nın ulusal borcunun, 2050’de gayri safi milli hasılasının altı katına çıkacağı uyarısında bulunuyor.

Moskova’daki Demografi Enstitüsü Başkan Yardımcısı Sergei Zakharov, nüfus azalmasında yüksek ölüm oranının büyük rol oynadığını söylüyor.

Ölümlerin çoğunun hastalık dışında kazalar, zihinsel bozukluklar, zehirlenme, cinayet, intihar gibi etkenlerden kaynaklandığını belirten Zakharov, insan kaybının Colombiya gibi uyuşturucu çeteleriyle savaşan ülkelerdeki düzeyde olduğunu, önce bu sorunun çözülmesi gerektiğini savunuyor.

Geçen ay Başbakan Vladimir Putin, hükümetin Rusya’nın nüfus oranını arttıracak ve gençlerin fizik kondisyonlarını güçlendirecek programlara 50 milyon dolar ayırdığını açıkladı. Sağlıklı yaşam eğitimi, sigara ve içkiyi bırakma gibi programlara da daha fazla para ayrıldı.

Nüfus planlamacıları 2030’da Rusya’da her çalışan kişiye bir emekli düşeceği, hükümetin halen erkekler için 60, kadınlar için 55 olan emeklilik yaşını yükseltmek zorunda kalacağı uyarısında bulunuyor.

Hükümetin planları arasında ülkeye daha çok göçmen getirmek de var. Ancak uzmanlar bunun Rusya’da güçlenen milliyetçilik eğilimi karşısında kolay olmayacağı görüşünde.

Demografi Ensitüsü’nden Sergei Zakharov, Rusya’da halen renkleri, dilleri değişik kişilerin öldürülmelerinin ırk ve dini hoşgörü açısından tam bir skandal oluşturduğunu söylüyor.

Bu durumu değiştirecek önemli bir girişim görmediğini vurgulayan Zakharov, basında yeralan haberlerin korku verici olduğunu, bu olayın nüfus azalması ve diğer ekonomik sorunların çözümünü zorlaştırdığını belirtiyor.

Rus hükümeti ülke nüfusunu 2050 yılına kadar 143 milyona çıkartmayı planlıyor. Ancak uzmanlara göre bunun gerçekleşebilmesi için Rusya’da doğum oranının artması, ortalama ömrün uzaması, çocuk ölümlerinin azaltılması ve ülkeye yabancı işçi çekilmesi gerekiyor.

XS
SM
MD
LG