Erişilebilirlik

Rusya’da Mikhail Khodorkovsky’ye 7 Yıl Daha Hapis


Rusya’da Mikhail Khodorkovsky’ye 7 Yıl Daha Hapis
Rusya’da Mikhail Khodorkovsky’ye 7 Yıl Daha Hapis

Yıllar önce sahibi olduğu Yukos petrol şirketinden para çalmakla suçlanan Mikhail Khodorkovsky’ye 14 yıl hapis cezası verildi.

Bir zamanlar Rusya’nın en zengin işadamı olan Khodorkovsky ve ortağı Platon Lebedev, milyonlarca varil petrol gelirini zimmetlerine geçirmekle suçlanıyordu.

Davaya bakan yargıç Viktor Danilkin, Khodorkovsky’nin zimmetine geçirdiği petrol gelirinden 25 milyar doları şahsi hesaplarına yatırdığını ileri sürdü.

Petrol kralı olarak bilinen eski milyarder, daha önce vergi kaçakçılığından yargılanmış ve 8 yıl hapse mahkum olmuştu. 2003 yılındaki davada Khodorkovsky’nin şirketi Yukos da ağır vergi cezalarıyla iflasa sürüklenmişti.

Yargıç Danilkin, Khodorkovsky’nin hapis yattığı 7 yılın 14 yıllık cezadan çıkarılacağını ve sanığın 7 yıl sonra, 2017’de tahliye edilebileceğini söyledi.

Khodorkovsky ve ortağı Lebedev, suçlamaların siyasi olduğunu, Kremlin’in politikalarına muhalefet ettikleri için cezalandırıldıklarını savunuyor.

47 yaşındaki Khodorkovsky, eski cumhurbaşkanı Vladimir Putin döneminde hükümeti yolsuzlukla suçlamış ve muhalefet partilerini desteklemyerek Putin’i kızdırmıştı.

Amerika davayı eleştirdi, yargı sürecinde ciddi hatalar yapıldığını ve Kremlin’in yargı organlarını muhalefeti ezmek için kullandığını iddia etti.

Amerika ile birlikte Almanya da Khodorkovsky'in hüküm giymesini Rus demokrasisine vurulmuş bir darbe olarak niteledi.

Batılı ülkeler davayı demokrasi sınavı olarak görürken şimdi Başbakan olan Putin, Khodorkovsky için “hırsız hapiste tutulmalıdır” dedi.

XS
SM
MD
LG