Erişilebilirlik

Rusya'da İzinsiz Gösteriye Katılmanın Cezası Ağır Olacak


Rusya parlamentosu önündeki gösterilerde polis tarafından gözaltına alınan bir eylemci
Rusya parlamentosu önündeki gösterilerde polis tarafından gözaltına alınan bir eylemci

Rusya parlamentosu izinsiz gösterilere getirilen para cezasını onayladı.

İktidardaki Birleşik Rusya partisi tarafından sunulan yeni yasa, parlamentonun alt kanadı olan Duma’da 147’ye karşı 241 oyla kabul edildi.

Yasa uyarınca izinsiz gösterilere katılanlardan alınan asgari 30 dolarlık ceza, 9 bin dolara çıkarıldı. Cezayı ödemek istemeyenlerse 200 saatlik kamu hizmeti yapmak zorunda kalacak.

Yeni yasayı protesto etmek için parlamento binasının önünde toplanan 20 kişi de polis tarafından gözaltına alındı. Yasanın geçerli hale gelebilmesi için parlamentonun üst kanadı tarafından onaylanması ve Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanması gerekiyor.

Putin yeniden Devlet Başkanı seçildiğinden bu yana Rusya’da protestoların ardı arkası kesilmiyor. 1999’da Boris Yeltsin’in yerine iktidara gelen Putin, üçüncü kez seçimlere giremeyeceği için yardımcısı Dimitri Medvedev’in dört yıllığına bu göreve seçilmesini sağlamış, kendisi de bu süreyi başbakan olarak geçirdikten sonra bu yıl yapılan seçimlere yeniden girerek devlet başkanlığına gelmişti. Protestocular ise, Putin’in yine iki dönem arka arkaya ve toplam olarak 16 yıl devlet başkanı olarak iktidarda kalmasından kaygılı.

Yeni yasayla birlikte protesto eylemlerini zorlaştıracak.

XS
SM
MD
LG