Erişilebilirlik

Rusya'da Cumhurbaşkanlığı İçin 5 Aday Yarışıyor


Rusya'da Cumhurbaşkanlığı İçin 5 Aday Yarışıyor
Rusya'da Cumhurbaşkanlığı İçin 5 Aday Yarışıyor

Uzmanlar, Putin’in tüm icraatı Rusya’daki televizyon programlarını işgal ettiği için Başbakan'ın reklam yapmasına gerek kalmadığını söylüyor

Rusya’da cumhurbaşkanlığı seçiminde beş aday yarışıyor. Ancak bazı adayların televizyonlarda yayınlanan kampanya reklamlarına bakmak, bu adayların Vladimir Putin’i yenilgiye uğratamayacaklarını düşündüklerini görmeye yetiyor.

Rusya cumhurbaşkanı adayı Vladimir Jirinovski bu televizyon reklamında inatçı bir eşeği kırbaçlıyor ve şunları söylüyor:”Bu küçük eşek ülkemizi simgeliyor.”

Carnegie Moskova uzmanı Masha Lipman, 1991‘den beri beşinci kez aday olan Jirinovski’nin 4 Mart’taki seçimleri gerçekten de kazanmak isteyip istemediğini sorguluyor: ”Jirinovski reklamda Rusya’nın gerilediğini söyleyerek eşeği kırbaçlıyor. Peki Rusya bir eşek mi? Jirinovski ‘eşek hareket bile etmiyor’ diyor. Reklam ‘Jirivonski’yle herşey iyi olacak’ diyerek bitiyor. Jirinovski’nin bugünkü Rusya’ya bakış açısı, budur. Oldukça aşağılayıcı.”

Komünist aday Gennadi Yugavov ise 1996‘dan beri dördüncü kez aday. Marsha Lipman Yuganov'un reklamlarını şöyle değerlendiriyor: ”Yuganov reklamında Rusya’nın büyük ve güzel bir ülke olduğu, büyük ve parıltılı fabrikalara, muhteşem dağlara ve ovalara sahip olduğu vurgulanıyor. Sanki Jguyanov çoktan devlet başkanı olmuş havası var. Peki eğer herşey böyle müthiş görünüyorsa ülkeyi yönetenlere rakip olup yarışa katılmanın ne gereği var?”

En iddialı adaylardan biri anketlerde yıldızı yükselen, Rusya’nın yeni liberal orta sınıfının lideri sayılan milyarder Mihail Prohorov.Prohorov reklamında şöyle diyor: ”Kendimize olan inancımızı bize geri veren bir başkan. Daha fazlasını isteyin. Mihail Prohorov. Yeni başkan. Yeni Rusya.”

Adil Rusya Partisi’nin adayı Sergey Mironov’un kampanyasının ana teması yolsuzlukla mücadele. Ancak Mironov 4 Şubat’ta Moskova’da yolsuzlukları protesto amacıyla düzenlenen ve 100 bin kişinin katıldığı gösteride yoktu.

Televizyon reklamlarımda eksik olan tek kişi Başbakan Vladimir Putin.

Elena Strukova Moskova’daki Devlet Tarih Kütüphanesi’nde Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonraki 20 yılda Rusya’da yapılan seçimlerde adayların kullandıkları siyasi reklamlarla ilgili açılan serginin düzenleyicisi. Strukova Putin’in reklama ihtiyaç duymadığını söylüyor: ”2000 yılında iktidar bu gruba transfer olmuştu. Kampanya posterlerinden çekildiler, nasıl olsa seçimi kazanacaklardı ve kampanya yürütmelerine de gerek kalmamıştı.”

Putin’in tüm icraatı Rusya’daki televizyon programlarını işgal ettiği için Strukova daha fazla reklama gerek olmadığını söylüyor: ”Putin reklam yapsa her kanala çıkar hale gelecek, aynı Stalin gibi her yerde görülecekti.”

Uzmanlara göre, en güçlü aday sayılan Putin'in reklam yapmadan da seçimi kazanması mümkün görünüyor.


STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG