Erişilebilirlik

Rusya'da Cumhurbaşkanı Seçimleri 4 Mart'ta


Rusya'da Cumhurbaşkanı Seçimleri 4 Mart'ta
Rusya'da Cumhurbaşkanı Seçimleri 4 Mart'ta

Rusya parlamentosunun üst kanadı cumhurbaşkanlığı 4 Mart 2012’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağını ilan etti. Geçen Eylül ayında Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev’le anlaşarak geri adım atmasını sağlayan Başbakan Vladimir Putin’in beş yıl aradan sonra üçüncü dönem için devlet başkanlığına seçilmesi bekleniyor.

Eski devlet başkanının yeniden bu göreve gelme ihtimali, bazı Rusları kızdırmış durumda. Putin bir süre önce Moskova’daki bir spor karşılaşmasında beklenmedik bir şekilde seyirciler tarafından yuhalandı. Başbakan Putin’e destek kamuoyu yoklamalarında da düştü.

Rusya’nın normalde popüler olan bir liderine bu denli düşmanlık gösterilmesi, uzmanları da meraklandırdı. Aleksei Mukhin, bu durumun gelecek yılki seçimlerde Putin açısından sorun oluşturabileceğini söylüyor.

Mukhin’e göre Putin’in destek kaybetmesi sansasyon yaratacak bir olay, çünkü geçmişte Putin son derece popülerdi. Uzman, Putin’e bir zamanlar destek veren kesimlerin şimdi bu desteği çektiğine işaret ediyor.

Putin’in Birleşik Rusya Partisi’nin de 4 Aralık’ta yapılacak genel seçimlerde sandalye kaybetmesi, ama parlamentodaki çoğunluğunu koruması bekleniyor.

1999 yılında yılbaşı gecesi aniden görevinden istifa eden Boris Yeltsin’in yerine gelen eski KGB ajanı Putin, ülke ekonomisini toparlamasından dolayı büyük halk desteği almıştı.

59 yaşındaki Putin, yeniden seçilmesi durumunda yeniden iki dönem devlet başkanlığı yapabilir. Bir süre önce değiştirilen Rus anayasası bir cumhurbaşkanlığı dönemini altı yıl olarak öngörüyor. Bu da Putin’in 2024 yılına kadar devlet başkanlığı görevini sürdürmesi ve Josef Stalin’den sonra en uzun görev yapan lider olması anlamına geliyor.

XS
SM
MD
LG