Erişilebilirlik

Rusya'da Amerika'nın Sesi ve CNN İçin Soruşturma Talebi


Rus Parlamentosu’nun alt kanadı Duma, Amerika'nın Sesi, Özgür Avrupa Radyosu Rusça Servisi ve CNN’in hukuki uygunluğunun soruşturulması talimatı verdi.

Girişim, Birleşik Rusya partisi milletvekili Konstantin Zatulin'den geldi. Birleşik Rusya, Duma’nın çoğunluğunu elinde bulunduruyor.

Rus vekillerinin onayladığı talimat, Enformasyon Politikası Komitesi'ne gönderildi.

Devlet Duması’nın hamlesi, Amerikalı Senatör Jeanne Shaheen’in Kremlin destekli Russia Today televizyonunun, Yabancı Ajanların Tescil Yasasını olası ihlallerini soruşturması için Adalat Bakanlığı’nı güçlendirme tasarısı sunmasından sonra geldi.

Özgür Avrupa Radyosu’na konuşan Shaheen, tasarısının Kremlin ve Duma’da açıkça rahatsızlık yarattığını dile getirdi.

Konstantin Zatulin de, soruşturma talimatı ile ilgili açıklamasında Shaheen’in tasarısına dikkat çekti. Tasarıda Russia Today’in Kremlin tarafından Hillary Clinton’a karşı kamuoyu oluşturmak ve siber saldırılar için kullanıldığına dair istihbarat çıkarımlarına yer verilmişti. Kanal ve Moskova yönetimi ise bu iddiaları reddetmişti.

Hem Özgür Avrupa Radyosu hem de Amerika’nın Sesi, uluslararası medya operasyonları ve sivil hükümet yayınlarından sorumlu devlet dairesi olan Yayıncılık Yönetim Kurulu’na bağlı. Amerika'nın Sesi federal bir kuruluş. Özgür Avrupa Radyosu ise ABD Kongresi'nce desteklenen özel ve kar amacı gütmeyen bir oluşum.

CNN de özellikle Rusya’nın başkanlık seçimlerine müdahale iddiaları ve Trump ekibinden isimlerle Rus yetkililer arasındaki bağlantılarla ilgili yayınları nedeniyle hedefteydi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, CNN’in yalan ve yanlış haber yapmasının durması gerektiğini söylemişti.

Yabancı Ajanların Tescil Yasası, ABD’de 1938’de kabul edildi. Yasa, yabancı bir hükümet adına ABD’de siyasi ya da yarı siyasi faaliyet gösteren her kişi ve kurumun Adalet Bakanlığı’nca kayıt altına alınmasını öngörüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG