Erişilebilirlik

Rusya Yılan Adası’nı Terk Etti


Moskova, Rus güçlerinin bugün Karadeniz’deki stratejik Yılan Adası’ndan çekildiğini açıkladı.

Küçük bir kayalık olan Yılan Adası, Ukrayna’nın Batı kıyılarını kontrol edebilmesi için önemli bir konumda.

Rus güçlerinin adadan çekilmesi, Ukrayna için büyük bir zaferken, Rusya’nın küresel açlık krizini kötüleştirme tehdidi içeren tahıl ihracatı ablukasını da gevşetebilir.

Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova’nın kayalıktan çekilme kararını Birleşmiş Milletler'in Ukrayna limanlarından tahıl sevkiyatına izin veren insani koridor açma çabalarını engellemediğini gösteren bir "iyi niyet jesti" olarak aldığını söyledi.

Ukrayna ise yoğun topçu ateşi ve saldırıdan sonra, Rus güçlerini adadan bir gecede sürdüğünü açıkladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin özel kalemi Andriy Yermak Twitter hesabından, "Artık Yılan Adası'nda Rus askeri yok. Silahlı Kuvvetlerimiz harika bir iş çıkardı" paylaşımında bulundu.

Ukrayna'nın güney askeri komutanlığı, Facebook'ta adanın havadan bir görüntüsünü yayınladı.

Komutanlık, adadan en az beş büyük siyah duman sütununun yükseldiği görüntünün füze ve topçu saldırısından kaynaklandığını açıkladı.

Komutanlık, "Düşman iki sürat teknesi ile alelacele garnizonun kalıntılarını boşalttı ve muhtemelen adayı terk etti. Şu anda Yılan Adası alevler içinde, patlamalar oluyor" açıklamasında bulundu.

Reuters, fotoğrafı ve iki tarafın Yılan Adası açıklamalarını henüz doğrulayamadı.

Çıplak kayalık çıkıntı, Ukrayna'nın Karadeniz’deki ana limanı olan Odesa'ya giden deniz yollarını kontrol ediyor.

Rusya’nın adayı kontrolu, dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından biri olan Ukrayna’yı engellerken, küresel bir gıda kıtlığı, fiyat enflasyonu ve açlık riski yaratıyordu.

Rusya’nın adayı savaşın ilk gününde ele geçirdiği zaman Rus kruvazörü Moskva, adadaki Ukraynalı bir nöbetçiye teslim emri vermişti.

Ukraynalı nöbetçi ise Rus kruvazöre telsizle, "Rus savaş gemisi: git kendini becer" yanıtını vermişti.

Ukrayna, bu olayı ölümsüzleştirmek için bir posta pulu bastırmıştı.

Pulun basıldığı gün Ukrayna, Rusya'nın Karadeniz filosunun amiral gemisi olan Moskva’yı batırdı.

Geçen ay İngiltere Savunma Bakanlığı, Yılan Adası'ndaki kontrolunu hava ve kıyı savunma seyir füzeleri ile pekiştirebilirse Rusya’nın kuzeybatı Karadeniz'e hükmedebileceğini söyledi.

Ada, Şubat ayından beri Rusya’nın kontrolundaydı.

Ukrayna ise adadaki Rus güçlerine giderek daha fazla hasar verdiğini, Rus tedarik gemilerini batırdığını ve Rus tahkimatlarını tahrip ettiğini iddia ediyordu.

Ada, Ukrayna anakarasında konuşlanan Yüksek Hareket Kabiliyetli Topçu Füze Sistemi’nin (HIMARS) menziline giriyor.

Ukrayna, geçen hafta ABD tarafından gönderilen güçlü yeni roket sistemini sahaya sürmeye başladı.

Merkezi ABD’de bulunan Dış Politika Araştırma Enstitüsü'nün kıdemli uzmanı Rob Lee, Twitter'da "Ukrayna'nın Harpoon gemisavar füzeleri ve HIMARS'ı alması, adadaki Rus güçlerini artan bir risk altına sokuyor" dedi.

Lee, adanın Rus kontrolunden çıkmasıyla ilgili olarak, "En önemli husus, bunun Ukrayna ekonomisi ve küresel gıda arzı için kritik olan Odesa'dan Ukrayna tahıl ihracatına kapı açabilmesidir" ifadelerini kullandı.

Adaya ateş açan Ukrayna yapımı obüslerin Ruslar’ı adadan uzaklaştırmada rol oynadığını söyleyen Ukrayna Genelkurmay Başkanı, yabancı ülkelere de destekleri için teşekkür etti.

“Batı yaptırımları savaş sebebi olabilir”

Üst düzey bir Rus yetkili bugün, Moskova'nın Batı yaptırımlarını savaş nedeni olarak görebileceği konusunda uyardı.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin başkanlığındaki Rusya Güvenlik Konseyi Sekreter Yardımcısı Dimitri Medvedev, Batı’nın Rusya’ya yönelik kısıtlamalarını "kaba ve alaycı" olarak yorumladı.

Medvedev, bu kısıtlamaların "ekonomik savaşın" sınırına geldiğini kaydetti.

Medvedev, bir hukuk forumunda yaptığı konuşmada, "Belirli koşullar altında, bu tür düşmanca önlemler, uluslararası bir saldırı eylemi veya hatta bir “casus belli” olarak algılanabilir" dedi.

Casus belli, savaş ilan etmek için bir neden veya bahane anlamına gelen Latince bir terim.

Medvedev, “Onlara yanıt olarak bir devlet, bireysel ve toplu savunma hakkını elde eder” dedi.

Medvedev, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri harekatına yönelik Batı yaptırımlarının “açık bir amacı olduğunu ve bu amacın ülkenin liderlerine veya iş seçkinlerine değil, mümkün olduğunca çok Rus vatandaşına mümkün olduğunca fazla acı çektirmek olduğunu” söyledi.

Medvedev yaptırımlar için, “Temel amaç, ekonomik aktiviteyi azaltmaya ve hiperenflasyonu kışkırtmaya çalışarak Rus halkını cezalandırmaktır” dedi.

Rus yetkililer Batı yaptırımlarının etkisini hafife almaya çalıştılar. Medvedev'in açıklamasıysa bu yaptırımların zarar verdiğinin ender bir kabulünü temsil ediyor.

Putin'in görev süresi kısıtlamaları nedeniyle başbakanlık görevine geçtiği 2008-2012'de Rusya cumhurbaşkanı olarak görev yapan Medvedev, Batı tarafından daha liberal olarak görülüyordu.

Ancak son aylarda Medvedev, en şahin Kremlin yetkililerine kıyasla daha sert mesajlar verdi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG