Erişilebilirlik

Rusya Yeni Hipersonik Füzesini Fırlattı


Rusya yeni hipersonik füzesi Avangard’ı test etti. Füzenin atış emrini veren Rus Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Avangard’ın hava savunma sistemleri tarafından vurulması mümkün olmadığını söyledi. Putin’e göre hipersonik füze gelecek yıllarda Rusya’nın güvenliğini garanti altına alacak.

Putin, füzenin başarıyla fırlatılmasını ‘‘mükemmel bir Yeni Yıl hediyesi’’ olarak değerlendirdi.

Putin Avangard’ı Mart ayında bir dizi yeni nükleer silahla birlikte açıklamıştı.

Füze, Ural Dağları’nın güneyindeki Dombarovskiy sahasından fırlatıldı. Kremlin silahın 6 bin kilometre uzaklıkta Kamçatka’da yer alan Kura atış sahasında bir hedefi başarıyla vurduğunu bildirdi.

Putin, rakiplerinin Avangard’ı var olan füze savunma sistemleriyle hedef alınmasının mümkün olmadığını kaydetti.

Putin Mart ayında yaptığı açıklamada da yeni sistemin kıtalar arası menzile sahip olduğunu ve atmosferde ses hızının 20 katına ulaşabildiğini, böylece düşmanların savunma sistemlerini aşabileceğini belirtmişti.

Başka hiçbir ülkenin hipersonik silahlara sahip olmadığını da kaydeden Putin Avangard’ın 2 bin santigrat dereceye kadar dayanıklı olduğunu da sözlerine ekledi.

Test, Rusya-ABD ilişkilerinin Soğuk Savaş’tan bu yana en alt seviyede olduğu bir dönemde yapıldı. Rusya’nın Kırım’ı ilhakı, Suriye’deki savaştaki rolü ve ABD’de 2016 başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiaları ilişkilerdeki gerilemenin başlıca nedenleri olarak görülüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG