Erişilebilirlik

Rusya ve Çin Trump’ın Ulusal Güvenlik Stratejisine Tepkili


ABD Başkanı Donald Trump’ın dün açıkladığı yeni ulusal güvenlik stratejisine Rusya ve Çin tepki gösterdi. Rusya, yeni stratejiyi “emperyal” olarak nitelendirdi ve çok kutuplu bir dünyayı kabul etmede isteksizlik yansıttığını savundu.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya’nın, ABD için bir güvenlik tehdidi oluşturduğu görüşüne katılmadığını ancak Trump yönetiminin ortak çıkarlar doğrultusunda birlikte çalışma isteğini ifade etmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, stratejide Rusya’nın adının geçtiği kısımları “emperyal” bulduklarını ve “çok kutuplu bir dünyadan hoşnutsuzluğu” gösterdiğini düşündüklerini kaydetti.

Rus sözcü, “Moskova, ikimiz için de yararı olan hususlarda, Amerikalı dostlarımız hazır olduğu müddetçe ABD’yle işbirliğini arzuluyor” dedi.

Trump, “Önce Amerika” prensibine dayandırdığı stratejisinde Rusya ve Çin’e özel atıf yaparak, bu iki ülkeyi başlıca endişe unsurları olarak tanımlamış, “Amerikan değerlerine, nüfuzuna ve zenginliğine meydan okumaya çalıştıklarını” savunmuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı da, ABD’nin “Soğuk Savaş zihniyetini” terketmesi ve Çin’in hedeflerini kasıtlı olarak çarpıtmaya son vermesi gerektiğini belirtti.

Bakanlık Sözcüsü Hua Chunying gazetecilere yaptığı açıklamada, stratejide Çin’e ilişkin tanımlamayı “gerçekliği çarpıtmaya yönelik nafile bir çaba” olarak niteledi.

Hua, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin’in birlikte çalışma sorumluluğuna sahip olduğunu kaydederek, “İşbirliği ABD ve Çin için tek doğru seçim, daha iyi bir geleceğe uzanacak kazan-kazan yaklaşımı” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG