Erişilebilirlik

Rusya ve Çin BM’deki Suriye Tasarını Veto Etti


Rus Federasyonu Büyükelçisi tasarıya "hayır" derken
Rus Federasyonu Büyükelçisi tasarıya "hayır" derken

Suriye’deki şiddet olaylarının kınanması için Güvenlik Konseyi’ne sunulan karar tasarı veto nedeniyle kabul edilemedi

Suriye’deki şiddet olaylarının kınanması için Güvenlik Konseyi’ne sunulan karar tasarı veto nedeniyle kabul edilemedi.

Arap Birliği tarafından hazırlanan tasarı üzerinde özellikle Rusya’yı tatmin etmek için birçok kez değişiklik yapılmasına rağmen tasarı geçemedi.

15 üyeli konseyde 13 ülke tasarı lehine oy kullanırken veto hakkına sahip iki daimi üye Rusya ve Çin aleyhte oy verdi.

Tasarıda, Şam hükümeti kınanıyor, Devlet Başkanı Beşar Esat’tan görevi yardımcısına devretmesi ve şiddet olaylarına son verilmesi isteniyordu.

Rusya ve Çin, tasarının “taraflı” olduğunu ileri sürüyor, muhalefetin kınanmamasına karı çıkıyor ve ülkeye uzlaşma getirmeyeceğini öne sürüyordu.

Başkan Barack Obama oylamadan önce Güvenlik Konseyi’ne Beşar Esat’ın “amansız vahşetinin” durdurulması çağrısında bulundu. Amerika’nın BM Büyükelçisi Susan Rice oylamadan utanç duyduğunu söylerken; İngiltere karardan dehşete düştüğünü bildirdi. Bayan Rice, karar tasarısının reddedilmesine rağmen Amerika’nın Suriye’ye barış sağlama çabalarından asla vazgeçmeyeceğini vurguladı.

İngiltere Büyükelçisi British Mark Lyall Grant da, Rusya ve Çin’i, çıkarlarını gizlemek için ortaya boş ve manasız tartışmalar açmakla suçladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise ülkesinin kararını savundu, şiddet olaylarından sadece hükümetin sorumlu tutulmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. Moskova hükümeti, ayrıca, Esad'tan görevi bırakmasını istemenin, rejim değişikliği anlamına geleceğini öne sürüyordu.

Suriye ile milyarca dolar tutarında silah satış anlaşmaları bulunan Rusla, askeri ambargoya da itiraz ediyor.

XS
SM
MD
LG