Erişilebilirlik

Rusya ve AB Suriye Görüşmelerine Başlıyor


Rusya'yla Avrupa Birliği arasındaki zirve, Rusya'yla Amerika’nın Suriye hükümeti ve muhalefeti biraraya getirecek uluslararası barış konferansı düzenleme çabaları öncesinde yapılıyor

Rusya ve Avrupa Birliği, Avrupa Birliği’nin Suriye muhalefetine, Rusya’nın ise Suriye Devlet Başkanı Esat’a verdiği desteğin gölgesinde, iki gün sürecek görüşmelere başlıyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, bu akşam katılımcılara bir akşam yemeği veriyor.

Avrupa Birliği geçen hafta Suriyeli muhaliflere silah ambargosunu kaldırmış ve üye ülkelerin Esat karşıtlarına silah göndermesinin önünü açmıştı.

Zirve toplantısı, Rusya ve Amerika’nın Suriye hükümeti ve muhalefeti biraraya getirecek uluslararası barış konferansı düzenleme çabalarının öncesinde yapılıyor.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergei Ryabkov, Amerika’nın uluslararası görüşmelere katılması için Suriyeli muhaliflere yeterince baskı yapmadığını söyledi.

Suriye Hükümeti konferansa katılmaya prensipte istekli olduklarını belirtirken ana muhalefet, Hizbullah tarafından desteklenen Suriye askerlerinin halkı katletmeye çalıştığı bir ortamda görüşmelerde bulunmanın anlamsız olduğunu bildirdi.

Bu arada İsrail Savunma Bakanı Moşe Ya’alon, Rus S-300 hava savunma sistemi füzelerinin Suriye’ye 2014’ten önce ulaşmayacağını söyledi. Bu sonuca nasıl vardığına dair bir açıklama yapmayan Bakan Ya’alon, geçen hafta, Rusya’nın S-300 sistemini Suriye’ye göndermesi durumunda İsrail’in ne yapacağını bildiği uyarısında bulunmuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG