Erişilebilirlik

Rusya Ukrayna'ya Askeri Baskıyı Arttırdı


Rusya Ukrayna'ya Askeri Baskıyı Arttırdı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Rus askerleri ve Kırım’daki müttefikleri Rusya’nın Kırım’ı işgalinden bu yana Ukrayna ordusu üzerindeki baskıyı arttırdı. Ukrayna ordusunun ve Batı’nın da bu konuda yapabileceği bir şey yok

Rusya yanlısı gruplar, bağırıp çağırarak Ukrayna’nın Sivastopol’daki donanma üssüne girdi. Bundan kısa bir süre sonra Rusya’nın Karadeniz donanması üsse vararak kontrolu ele geçirdi. Ukraynalı kumandan gözaltına alındı, ofisine girildi ve buradaki Ukrayna amblemi duvardan söküldü. Daha önce de üssü korumaya çalışan bir Ukraynalı asker öldürüldü.

Rusya Kırım’daki kontrolunu arttırırken Ukrayna’nın küçük ordusunun yapabileceği bir şey yoktu. Hükümetin elinde savaşa hazır yalnızca 6 bin asker var.

Göreve çağrılan yedek kuvvetler ve gönüllülerse Rus askerleri ve eğitimli milislerle baş edebilecek durumda değil.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden Tuğgeneral Ben Barry, İngiliz ordusundan emekli:

“Gerginlik belirgin bir biçimde arttı ve bu da şiddet riskini arttırıyor. Ukrayna patlamaya hazır bir bomba ve bir kıvılcımın bombayı ateşleme riski arttı.”

Durumun stratejik yönleri de var. NATO’nun Batı Avrupa’daki kapsamlı kuvvetleri Ukrayna’nın doğusundan uzak durdu. NATO’nun Ukrayna ile ortaklık anlaşması var ama Ukrayna’yı koruma yükümlülüğü yok. Ben Barry, üyelerin mevcut durumda böyle bir sorumluluktan kaçınacağını düşünüyor:

“Sanırım birçok hükümet NATO’ya bir üye eklenmesi sonucunda Rusya ile askeri çatışma riskini arttırmak istemeyecektir.”

Rusya’nın Kırım’ı işgalini yarımadada birçok kişi olumlu karşıladı. Ancak bu Rusya’nın Ukrayna’da rahat hareket edeceği anlamına gelmiyor. Barry Rusya’nın daha ileri adımlar atmasının NATO’nun hesaplarını değiştirebileceğini ve Ukrayna’nın geri kalanının büyük olasılıkla Batı’ya kaydığını düşünüyor:

“Kırım’ın işgali Kiev ve Ukrayna’nın batısında Rusya’nın Ukrayna’nın düşmanı olduğu algısına yolaçtı.”

Rusya, Ukrayna sınırında askeri tatbikatlar gerçekleştirdi. Şimdilik Ukrayna ve destekçileri bu askerlerin Batı’ya yönelmemesini umuyor. Putin daha büyük oynamaya karar verirse bu bölgelerden daha fazla toprak almaya çalışabilir.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG