Erişilebilirlik

'Rusya Ukrayna Seçimlerine Karışmasın'


'Rusya Ukrayna Seçimlerine Karışmasın'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Amerika, 25 Mayıs’ta Ukrayna’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine odaklanmış durumda. Buarada Ukrayna’da ortalık durulmuş değil. ABD Dışişleri Bakanlığı Kamu Diplomasisi Müşteşarı Richard Stengel'e göre Rusya'nın 25 Mayıs seçimlerinden uzak durması şart

Amerika Dışişleri Bakanlığı Kamu Diplomasisi ve Kamu İşleri Müsteşarı Richard Stengel, Kiev’de Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Ukrayna’da 25 Mayıs’ta yapılacak seçimlere değindi ve Amerika’nın hür basın vurgusu yaparak Rus propagandasıyla nasıl mücadele ettiğini anlattı:

“25 Mayıs’ta yapılacak seçimleri sonuna kadar destekliyoruz. Seçimler, demokrasiye taze kan verecek. Serbest ve adil seçim yapılmasını sağlamak istiyoruz. Hiçbir seçim kusursuz değildir, her zaman bazı sorunlar yaşanır. Demokratik yapısı sağlam Batılı ülkelerde bile seçimler sorunlu olabiliyor. Rusya’nın Ukrayna’nın doğusuna müdahale ihtimalinden kaygı duyuyoruz. Başkan Obama ve Dışişleri Bakanı Kerry, 25 Mayıs’ta Rusya’nın seçimlere karışmamasını istedi. Umarız Rusya herhangi bir müdahalede bulunmaz.”

Amerika Rusya’ya uygulanan yaptırımların Moskova’yı stratejisini değistirmeye zorladığına ve yeni adımlar atarken daha çok düşünmeye zorlayacağına inanıyor. Büyükelçi Stengel’e göre, Washington, gerekirse daha sert yaptırım kararları alabilir:

“Yaptırımları sıkılaştırma ya da gevşetme imkanına sahibiz. Başkan Obama, yaptırımların duruma uygun olması gerektiğine karar verdi. Rusya, 25 Mayıs’taki seçimlere müdahalede bulunursa bunun sonuçlarına katlanması gerekecek. Bu da Rusya’ya daha sıkı yaptırımlar uygulanması anlamına geliyor. Önce seçimlerin nasıl gittiğini, serbest ve adil olup olmadığını, Rusya’nın nasıl davrandığını göreceğiz. Seçimlerin durumuna göre yaptırımların dozunun iyi ayarlanıp ayarlanmadığı anlaşılacak.”

Rusya’nın Ukrayna konusunda yoğun bir yanıltma propagandası yaptığına dikkati çeken ABD Dışişleri Bakanlığı Kamu Diplomasisi ve Kamu İşleri Müsteşarı Richard Stengel, bu propagandayla mücadelede basın ve ifade özgürlüğünün önemini vurguladı:

“İnsanların başka bakış açıları olmadığı, aynı yalanların tekrar tekrar söylendiği durumlarda propaganda en başarılı yöntemdir. Hem Ukrayna hem de Rusya’da basın özgürlüğü ve bilgi erişimi hakkını destekliyoruz. İnsanların bağımsız bilgi kaynaklarına erişim hakkı olması gerekiyor. Yalanların üstesinden doğrularla, uydurma bazı hikayelerin üstesindense gerçeklerle gelebilirsiniz. Bunu başarmak için basın ve ifade özgürlüğünün ve Amerika’nın bakış açısının öne çıkarılması gerekiyor. İki gündür Kiev’deyim, harika bir bahar havası var, herkes kafeleri doldurmuş. Rus propaganda makinası, Kiev’in işgal altında olduğunu, halkın dışarı çıkamadığını, en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamadığını söyleyip duruyor. Bunların hiçbiri doğru değil. Hepsi yalan. Benim işim, insanların gerçekleri görmelerini sağlamak. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz.”

Amerika Dışişleri Bakanlığı Kamu Diplomasisi ve Kamu İşleri Müsteşarı Richard Stengel, Ukrayna ve dünya için 25 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı seçiminin büyük önem taşıdığını vurguladı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG