Erişilebilirlik

Rusya Temerrüde Düşmeye Yaklaştı


Moskova'daki Rusya Merkez Bankası binası
Moskova'daki Rusya Merkez Bankası binası

Rusya, borç ödemelerinde temerrüde düşmeye yaklaştı.

Rusya’nın iki tahvile ilişkin toplam 100 milyon dolarlık faiz ödemesinin 27 Mayıs'ta yapılması gerekiyordu ancak 30 günlük bir ek süre tanınmıştı.

Bugün dolan ek süreyle, Rusya 104 yıldır ilk kez bir borç ödemesinde temerrüde düşmeye yaklaştı.

Rusya en son dış borcunu 1918 yılında ödeyememişti. Komünist lider Vladimir Lenin, Rus imparatorluğundan kalan borçları ödemeyi reddetmişti.

Rusya, Şubat ayı sonunda başlayan Ukrayna işgaline tepki olarak uygulanan yaptırımlar ve mali faaliyetlerine getirilen kısıtlamalar nedeniyle ödemelerini yapmakta zorlanıyor.

Bu arada Rus güçleri dün Ukrayna'nın en büyük iki şehri olan başkent Kiev ve Harkiv'e yeni füze saldırıları düzenledi.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitsçko, kentte en az iki apartmanın vurulduğunu, en az bir kişinin hayatını kaybettiğini ve dört kişinin de yaralandığını söyledi.

Rusya ayrıca seyir füzelerinin kullanımını arttırarak kuzeybatı Ukrayna'daki hedefleri vurdu. Birçok şehirde hava saldırısı sirenleri çaldı.

Kiev'e yönelik yeni saldırı, Ukrayna birliklerinin doğudaki Severodonetsk kentinden çekilmesinden bir gün sonra gerçekleşti ve haftalar süren şiddetli çatışmaların ardından Rusya için büyük bir zafer oldu.

Rusya şu anda, Moskova'nın en önemli savaş hedeflerinden biri olan ele geçirmeye çalıştığı doğu Donbas bölgesinin bir parçası olan Luhansk vilayetinin neredeyse tamamını kontrol ediyor.

Ukrayna, Rus güçlerinin Luhansk bölgesinin doğusundaki Severodonetsk'in komşu kenti Lysychansk'ı tamamen işgal ettiğini açıkladı. Moskova, bölgede yaklaşık 2 bin Ukrayna askerini çevrelediğini iddia etti.

“Barbarlığın devamı”

ABD Başkanı Joe Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile birlikte G-7 karşılama töreninde yaptığı konuşmada Rusya'nın Kiev'e yönelik saldırısı için "Bu onların barbarlığının bir devamı" değerlendirmesinde bulundu.

Biden, ABD ve diğer G-7 ekonomilerinin, beşinci ayına giren Ukrayna işgaline karşı Rusya'ya uygulanan en son yaptırım olan Rus altını ithalatını yasaklayacağını söyledi.

Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve ABD'den oluşan G-7 ülkelerinin liderleri, savaşın tüketici fiyatlarında on yılın en yüksek artışıyla karşı karşıya olan ABD de dahil olmak üzere küresel ekonomi üzerindeki artan etkisine rağmen Rusya'ya karşı birlik olmaya çalışıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG