Erişilebilirlik

Rusya Tartışmalı Füzesini Tanıttı


Rusya Orta Menzilli Nükleer Güçler Anlaşması’nı (INF) ihlal eden yeni bir füze ürettiği iddiasını bir kez daha reddetti. Rus ordusu Çarşamba günü tartışmaya konu olan füzeyi tanıttı ve özelliklerini açıkladı.

Rusya ordusu 9M729 kara tipi füzenin 1987 INF anlaşmasının sınırlarının dışına çıkmadığını savundu ve bu füzeyi deneyerek anlaşmayı ihlal ettiğini yönündeki ABD iddiasını reddetti.

ABD, Rusya’nın yeni füzesinin anlaşmanın 500 ila 5 bin kilometre menzilli kara konuşlu kruz ve balistik füzelerin üretilmesi, test edilmesi ve kullanılmasını yasaklayan INF’yi ihlal ettiğini belirterek anlaşmadan ayrılma niyetini açıklamıştı.

Rus ordusunun füze ve topçu birlikleri komutanı Korgeneral Mikhail Matveevsky, yabancı askeri ataşelerle yaptığı toplantıda füzenin 480 kilometre menzili olduğunu kaydetti.

Rus yetkili söz konusu 9M729 tipi füzenin önceki 9M728 tipi füzeden daha güçlü savaş başlığı ve güdüm sistemi taşıdığını bunun da hassasiyetini arttırdığını kaydetti.

Matveevsky, füzenin boyunun uzamasıyla daha büyük yakıt tankı taşıdığı ve bunun da menzilini arttırdığı yönündeki ABD iddiasını reddetti ve yakıt tankıyla alabildiği yakıt miktarının eski modelle benzer olduğunu öne sürdü.

Yetkili ağır savaş başlığı ve kontrol sistemleri nedeniyle bu füzenin menzilinin eski füzeden 10 kilometre daha düşük olduğunu da sözlerine ekledi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov da ABD’nin Rusya’nın füzeyi anlaşmanın sınırlarını ihlal eden bir menzille test ettiği iddiasını kanıtlayacak veri sunmadığını ve Cenevre’de bu ay başında yapılan görüşmelerde de Moskova’nın füzeyi inceleme teklifini reddettiğini söyledi. Ryabkov, bunun ABD’nin yapıcı müzakerelerle ilgilenmediğinin göstergesi olduğunu savundu.

Ryabkov, görüşmeler sırasında ABD’nin anlaşmadan çekilme kararının nihai olduğu ve görüşmeye açık olmadığı mesajını aldıklarını anlattı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Silah Kontrolu Sorumlusu Andrea Thompson ise Moskova’nın teklifinin “yetersiz” olduğunu söyledi ve füzeyi görmekle menzil kapasitesinin doğrulanamayacağının altını çizdi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG