Erişilebilirlik

Rusya Suriye'den Tahliye Hazırlığı Yapıyor


Şiddetli çatışmalara sahne olan Şam yakınlarındaki Filistin mülteci kampı
Şiddetli çatışmalara sahne olan Şam yakınlarındaki Filistin mülteci kampı
Rusya’nın, vatandaşlarını tahliye etmek üzere Akdeniz’e savaş gemileri gönderdiği bildiriliyor.

Rus Interfax haber ajansı iki muhrip, bir tanker ve refakat gemisinin bir Baltık limanından Suriye‘nin Akdeniz kıyısındaki Tartus kentine doğru yola çıktığını haber verdi. Rusya’nın kentde bir deniz üssü bulunuyor.
Gelişme, Esad’ın baş müttefiği Rusya’nın isyancıların Şam'ı bile tehdit eden askeri alandaki ilerlemelerinden kaygıya kapılmasının işareti olarak görülüyor.
İsyancıların Şam’a 5 kilometre uzaklıktaki Filistin mülteci kampını ele geçirmeleri başkente saldırı için bir sıçrama tahtası olarak kullanma fırsatı yaratacak.
Suriyeli eylemciler halen Yarmuk mülteci kampında Esad karşıtı Filistinliler ile hükümet yanlısı Filistinli militanlar arasında şiddetli çatışmalar olduğunu haber veriyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon Suriye savaş uçaklarının bir Filistin mülteci kampını bombalamasının “ciddi kaygı” uyandırdığını açıkladı.
Suriyeli muhalif eylemciler Pazar günü savaş uçaklarının Şam’ın dışındaki Yarmuk Filistin mülteci kampını bombaladığını, en az sekiz kişiyi öldürdüğünü bildirmişti. Eylemcilere göre 11 Mart 2001’da ayaklanma başladığından beri ilk kez kez bir Filistin mültecini bombalıyor.

Bu arada Amerikan NBC televizyonu bir süre önce Suriye’de kaçırılan baş muhabiri Richard Engel ve ekibinin serbest bırakıldığını bildirdi.
Perşembe günü Türkiye’den Suriye’ye giren Amerikalı gazeteciler Pazartesi akşamı silahlı çatışmadan sonra serbest kalarak yine Türkiye’ye döndü. Gazeteciler kendilerini kaçıranların Esad yanlısı milisler olduğunu ve kendilerini isyancıların elindeki İranlı ajanlarla takas etmek istediklerini açıkladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG