Erişilebilirlik

Rusya: ‘Suriye Üssüne Saldırıdan İsrail Sorumlu’


Rus ordusu, Suriye’deki bir üsse sabah erken saatlerde düzenlenen hava saldırısının arkasında İsrail Hava Kuvvetleri’nin olduğunu açıkladı. Ülkenin orta kesimlerindeki T4 hava üssüne 8 füze fırlatılmıştı.

Suriyeli bir askeri yetkili de, saldırıyı İsrail’in düzenlediğini doğruladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, üssü Lübnan hava sahasını kullanan iki İsrail savaş uçağının bombaladığını belirtti.

Bakanlık, atılan 8 füzeden 5’inin Suriye tarafından etkisiz hale getirildiğini, kalan üç füzenin ise T4 üssünün batı kısmını vurduğunu kaydetti.

Kremlin de, Suriye üssüne hava saldırısı öncesinde İsrail’in kendilerine bilgi vermediğini belirtti. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, üste Rus askeri danışmanların bulunma ihtimali dikkate alındığında, bunun kendileri için endişe kaynağı oluşturduğunu söyledi.

Aktivistlere göre saldırıda en az 14 kişi öldü.

Kremlin: “Kimyasal kullanıldığına dair kanıt yok”

Bu arada Peskov, kimyasal saldırı olduğundan şüphelenilen Doğu Guta’daki saldırının incelenmesi gerektiğini ve inceleme tamamlanmadan herhangi bir sonuca varmanın “yanlış ve tehlikeli” olduğunu belirtti.

Rus ordusu da yaptığı açıklamada, Duma’daki saldırı yerini ziyaret ettiğini ve kimyasal saldırı izine dair bir kanıt bulmadığını açıkladı.

Muhalif aktivistler ve yerel kurtarma ekipleri, Cumartesi günü zehirli gazla düzenlenen saldırıda en az 40 kişinin hayatını kaybettiğini bildirmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Duma’daki olayın kimyasal saldırı olduğu şeklindeki haberleri “provokasyon” olarak niteledi.

Lavrov: “Türkiye Afrin’i rejime bırakmalı”

Gazetecilere açıklamasında Türkiye’ye yönelik de mesajlar veren Lavrov, Rusya’nın Türkiye’den Suriye’nin kuzeyindeki Afrin kentinin kontrolünü Suriye hükümetine vermesini beklediğini söyledi.

Lavrov, Erdoğan’ın “hiçbir zaman Türkiye’nin Afrin’i işgal etmek istediğini söylemediğini” kaydetti.

Erdoğan Putin’e kaygılarını iletti

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Doğu Guta’daki saldırıyla ilgili olarak Rusya Cumhurbaşkanı Putin’le telefonda görüşerek kaygılarını iletti.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, görüşmede Erdoğan’ın, “sivil ölümleri engellemek ve insani yardımlar sağlamak için birlikte çalışmanın önemini” vurguladığını açıkladı.

AB Esat’ı sorumlu tuttu

Avrupa Birliği (AB) de, Duma’daki saldırıdan doğrudan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ı sorumlu tuttu.

AB sözcüsü Maja Kocijancic, çok sayıda kaynaktan öğrendikleri bilgiler itibariyle, şüpheli kimyasal saldırıdan Suriye rejiminin sorumlu olduğu kanaatine vardıklarını belirtti.

AB yaptığı açıklamada, Esat’ın müttefikleri Rusya ve İran’a, “Bundan sonraki herhangi bir saldırıyı engellemek için etkilerini kullanmaları ve BM kararı doğrultusunda ateşkes anlaşmalarının uygulanmasını sağlamaları” çağrısında bulundu.

Almanya da, Suriye halkına yönelik ölümcül kimyasal saldırılardan Suriye hükümetinin sorumlu tutulması gerektiğini belirtti.

Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Duma’daki saldırıdan görüntülerin, “Herkesi harekete geçirmesi gerektiğini” söyledi.

Gazetecilere konuşan Seibert, “Suriye rejiminin eylemleri rezilce, insanlık dışı ve uluslararası insani yasaların temel kurallarını çiğniyor. Cezasız kalmamalı” dedi.

Seibert, Rusya’nın da BM Güvenlik Konseyi’nde kimyasal saldırıların incelenmesine yönelik girişimleri veto etmeye son vermesi gerektiğini vurguladı.

Trump askeri liderleri topluyor

Başkan Donald Trump da bugün üst düzey askeri liderleriyle toplanarak, Suriye’ye ilişkin son durumu ve atılacak adımları konuşacak. Trump dün attığı Twitter mesajında, Esat’ın Doğu Guta’daki saldırıdan dolayı “büyük bedel ödeyeceğini” belirtmişti.

Trump bugün askeri liderlerle önce brifing düzenleyecek, daha sonra da akşam yemeğinde biraraya gelecek. Bugün ayrıca yeni ulusal danışmanı John Bolton’ın da ilk çalışma günü. Bolton daha önce Suriye’de ciddi çapta hava harekatları düzenlenmesini savunuyordu.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG