Erişilebilirlik

Rusya Suriye’deki Kimyasal Saldırıyla İlgili BM Kararını Veto Etti


Rusya, Suriye’deki kimyasal silahlı saldırıyı araştıran Ortak Savunma Mekanizması adlı heyetin yetki alanını genişleten BM kararını veto etti.

Rusya’nın BM Daimi Büyükelçisi Vassily Nebenzia, oylamayı heyetin raporunu yayınlayacağı tarih olan 26 Ekim’den sonrasına ertelemeye çalıştı, ancak çabaları sonuç vermedi. Han Şeyhun’da 4 Ekim’de yapılan kimyasal silahlı saldırı 90 kişinin ölümüne neden olmuştu.

Oylamaya sunulan BM kararı, Rusya ve Bolivya’nın “hayır” oyuna karşı 11 “evet” oyu aldı. Çin ve Kazakistan ise çekimser oy kullandı.

Rusya Büyükelçisi Nebenziya, Ortak Soruşturma Mekanizması’nı eleştirdi, ancak sona erdirilmesini istemedi, sadece Kasım 17’ye kadar sürecek olan görev süresinin yeniden düzenlenmesini istedi.

Amerika’nın BM Daimi Büyükelçisi Nikki Haley ise oylamanın heyet raporunun yayınlanmasından önce yapılması konusunda ısrarcı oldu.

Rusya’nın raporun Suriye yönetimini suçlayıp suçlamadığını oylamadan önce görmek istediğini söyleyen Haley, “Bu Kabul edilemez bir tutum” dedi.

Rusya ise suçlamayı reddetti.

Amerika saldırıdan Suriye’yi sorumlu tutuyor

Amerika, Han Şeyhun’daki saldırıdan Suriye ordusunu sorumlu tutmuş ve saldırının yapıldığı düşünülen Şayrat Havva üssüne saldırı düzenlemişti.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Organizasyonu, 30 Haziran’da Han Şeyhun saldırısında sarin gazı kullanıldığını duyurmuştu. Ancak saldırıdan kimin sorumlu olduğunu bulmak ise Ortak Savunma Mekanizması’nın görevi olarak belirlenmişti.

Suriye’nin yakın müttefiki Rusya, sık sık saldırıdan Suriye’yi sorumlu tutan Amerika’yı ve batılı müttefiklerini ön yargılı olmakla suçladı.

Amerika Büyükelçisi Haley, oylamanın ardından yaptığı açıklamada “Rusya bir kez daha kimyasal silah kullanmasının sonuçlarına hiçbir zaman katlanmak zorunda kalmayan barbar Esad rejimini desteklemek için ne gerekirse yapacağını göstermiş oldu” dedi.

Bunun Rusya’nın Güvenlik Konseyi’ni engelleyerek Esad’ı koruduğu dokuzuncu sefer olduğunu söyleyen Haley, Rusya’nın bu şekilde davranarak diktatörler ve teröristlerle yan yana durmayı seçtiğini belirtti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG