Erişilebilirlik

Rusya Soruşturmasıyla İlgili Neler Oldu?


Manafort ve Gates, mahkeme önüne çıktı ve Mueller'in getirdiği 12 suçlama yüzlerine okundu. İkili, suçlamaları reddetti
Manafort ve Gates, mahkeme önüne çıktı ve Mueller'in getirdiği 12 suçlama yüzlerine okundu. İkili, suçlamaları reddetti

FBI Direktörü Robert Mueller’ın iddianamesini hazırladığı Rusya’nın Amerika seçimlerine olası müdahalesini soruşturan dava başladı. Washington’da iddianamenin açıklanması ile birlikte yalanlama, itiraf ve teoriler de peş peşe geldi

Pazartesi günü ne oldu?

Siyasi danışman Paul Manafort ve ortağı Rick Gates, Amerika’ya karşı bir komplonun içerisinde yer almak, para aklama, vergi kaçırmak ve Ukrayna hükümeti adına lobicilik faaliyetlerini bildirmemekle itham edildiler. İkisi de Başkan Donald Trump’ın seçim kampanyasında görev almış isimlerdi. Manafort ve Gates’in yasadışı olarak yurtdışı offshore hesaplarda 75 milyon dolardan fazla para tuttukları da iddianameye giren bir başka detay oldu. İddianame eski FBI Direktörü Robert Mueller’ın 5 ay boyunca yürüttüğü soruşturma neticesinde ortaya çıktı ve geçen hafta Cuma günü jüri tarafından kabul edildi.

İddianameden ayrı olarak Pazartesi günü ayrıca Trump’ın kampanyasında dış ilişkiler danışmanı olarak görev almış olan George Papadopoulos’tan bir itiraf geldi. Papadopoulos, Hillary Clinton’a zarar vermek amacıyla hakkında kara kampanya yürüten Rusya bağlantılı kişileri tanımadığı konusunda FBI’a yalan söylediğini itiraf etti. Ancak aslen enerji sektörü ile ilgili avukatlık yapan ve dış ilişkiler konusunda çok az deneyimi olan Papadopoulos’un ne tür bir bilgiye sahip olduğuna dair net bir işaret yok.

Bu Rusya’nın Amerika Başkanlık Seçimlerine Karıştığı İddisıyla Nasıl İlişkilendirilebilir?

Manafort, basın kendisinin Ukrayna’daki Rusya yanlısı bazı siyasi gruplarla ilişkilerini mercek altına alana kadar, yani Ağustos ayına kadar Başkan Trump’ın seçim kampanyasının en tepedeki yöneticisiydi. Manafort’un ortağı Rick Gates de kampanyada birçok noktada görevler üstlendi. Suçlamalardan bazıları bizzat bu iki ismin kampanyada çalıştıkları tarihlere denk gelse de doğrudan Trump’ın kampanyası ile ilgili ortaya çıkan bir suçlama iddianamenin bilinen kısmında yok.

Papadopoulos’ın kampanyada üstlendiği görev Manafort’a göre çok daha düşük seviyede olsa da onun itirafı Rusya soruşturması açısından daha kritik öneme sahip olabilir. Bu nedenle bu isim de Mueller’in, ana konusu Rusya’nın Amerika başkanlık seçimlerine müdahale edip etmediği olan dosyasına girecektir.

Manafort, Gates ve Papadopoulos ne yapmakla suçlanıyorlar?

İddianamede Manafort ve Gates’in Ukrayna’da 2006-2015 yılları arasında Rusya yanlısı birçok siyasi grup adına lobi faaliyetleri yaptıkları yer alıyor. Bu iki isim de offshore banka hesaplarını kullanarak milyonlarca doları saklamakla, ilgili kurumlara bilgi vermeden yabancılar adına lobi faaliyetleri yürütmekle ve yabancı gruplarla ilişkileri konusunda federal kurumlara yalan beyanda bulunmakla suçlanıyorlar. Ancak her iki isim de tüm bu suçlamaları reddettiler.

Papadopoulos ise yaptığı açıklamayla Ekim ayının başlarında kendisine sorular yönelten FBI ajanlarına Trump’ın seçim kampanyasında çalışırken görüştüğü Ruslar ile ilgili yalan söylediğini itiraf etti. Onun bu itirafı Pazartesi sabahı Manafort ve Gates ile ilgili iddianame ortaya çıktıktan hemen sonra geldi.

Yapılan açıklamaya göre, Papadopoulos FBI ajanlarına, Hillary Clinton’a ait binlerce e-posta mesajının ortaya çıkmasıyla ilgili karalama kampanyasında bulunan bir yabancı profesör ile görüştüğünü söyledi. Papadopoulos bu profesörün son derece önemsiz bir kişi olduğunu iddia etti. Ancak soruşturmayı yürütenlere göre Papadopoulos bu kişinin Rus hükümeti ile önemli bağlantıları olduğunu anlamıştı. Ve söz konusu profesör Papadopoulos’a Hillary Clinton’ın e-postalarıyla ilgili bilgi vermeden önce üst düzey Rus yetkililerle biraraya geldi.

Bu iddialar ne kadar ciddi?

İddianamede Manafort ve Gates hakkındaki suçlamalar, Rusya ile bir gizli anlaşmanın varlığı kanıtlanamazsa, Demokratların ümit ettikleri ya da bekledikleri kadar etkili olmayabilir. Ama her ne olursa olsun Başkan’ın seçim kampanyasının en tepesindeki isim hali hazırda bir dizi suçlamayla karşı karşıya. Bu suçlamaların arasında Rusya yanlısı bir hareketle Amerika siyasetini etkilemeye yönelik girişimler de var ve bu son derece ciddi bir iddia.

Şu aşamada iddianamenin Rusya soruşturmasını hangi yöne götüreceği kesin olarak bilinemiyor. Bazı uzmanlara göre savcı Mueller, Manafort’a yönelttiği suçlamalarla diğer bazı kişileri ifade vermeye itebilir. Buradan hareketle, Papadopoulos konusu çok daha önemli olabilir ve bu kişi tanık olarak işbirliği yoluna gidebilir.

Beyaz Saray olup bitene nasıl tepki verdi?

Başkan Donald Trump Twitter’tan iki ayrı mesaj yayınladı. Başkan ilk mesajında “Kusura bakmayın ama bu bir yıl önceydi, yani Paul Manafort Trump kampanyasında görev almadan önceydi. Niye yalancı Hillary ve Demokratlar’a odaklanmıyorsunuz?” diye yazdı. İkinci mesajında da “Hayır gizli bir anlaşma yok” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG