Erişilebilirlik

‘Rusya Soruşturması İçin Büyük Jüri Oluşturuldu’


Wall Street Journal’ın iddiasına göre Moskova'nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahale iddialarını soruşturan Özel Savcı Mueller “büyük jüri” oluşturdu
Wall Street Journal’ın iddiasına göre Moskova'nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahale iddialarını soruşturan Özel Savcı Mueller “büyük jüri” oluşturdu

Moskova'nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarını soruşturan Özel Savcı Robert Mueller'in “büyük jüri” oluşturduğu iddia edildi. Amerikan yargı sisteminin bir parçası olan “büyük jüri” genelde 23 kişiden oluşuyor ve bir iddia yargıya intikal ettiğinde, bu iddianın geçerliliğini belirliyor.

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre büyük jüri, birkaç hafta önce çalışmalarına başladı.

ABD Başkanı Donald Trump ise, West Virginia'da düzenlediği mitingde, Rusya'yla seçim döneminde ilişkileri olduğu haberlerinin tamamen uydurma olduğunu söyledi. Trump rakiplerinin seçimleri kaybettikleri için mazeret aradığını belirtti.

Trump, Huntington’daki mitingde destekçilerine, “Sizi yalan haberlerle kandırmaya çalışıyorlar. Bu hepimiz için çok aşağılayıcı” diye seslendi.

Trump, Mueller’in soruşturmasıyla ilgili olarak da, “Umarım son karar gerçekten dürüst olur. Savcılar Hillary Clinton’ın silinmiş 33 bin elektronik postasını da incelemeli” dedi.

Uzmanlar, Mueller’ın büyük jüri kurmasını soruşturmanın ciddiyet ve derinlik kazanmasının işareti olarak yorumluyorlar.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Georgetown Üniversitesi’nden Profesör Anthony Clark Arend, “Eğer büyük jüri iddiası doğruysa bu Mueller’in elinde suç işlendiği doğrultusunda önemli bir kanıta sahip olduğuna işaret eder” dedi.

Haber ajansı Reuters da, büyük jürinin şimdiden Donald Trump Jr.'ın Rus bir avukatla görüşmesiyle ilgili mahkeme celpleri çıkardığını yazdı. Trump’ın oğlunun, elinde Hillary Clinton’a karşı malzeme olduğunu söylediği için Rus avukatla görüştüğü iddia ediliyor.

Beyaz Saray’dan yayınlanan açıklamada Trump’ın özel yardımcısı Ty Cobb, büyük jüriden haberdar olmadıklarını, ancak bu işin adil şekilde sonuçlanmasını hızlandıracak her türlü adımı desteklediklerini söyledi. Cobb, “Beyaz Saray, Özel Savcı Mueller'le tam işbirliğine bağlıdır” dedi.

Oluşturulduğu öne sürülen büyük jürinin, Trump ailesinin mali kayıtları için celp çıkarması da olasılık dahilinde. Trump, Mueller’ı bu konudan uzak durması konusunda daha önce uyarmıştı.

CNN televizyonu, Mueller’in 2016 seçimleriyle ilgili olmayan mali suç olasılıklarını araştırmaya girişerek Donald Trump’ın “kırmızı çizgi” dediği noktayı aştığı yorumunu yaptı.

Ancak Başkan, West Virginia mitingi sonrası helikopterine binerken, “Mueller kırmızı çizgiyi aştı mı?” diye soran Amerika’nın Sesi muhabirine yanıt vermedi.

Robert Mueller, Adalet Bakanlığı tarafından Başkan Trump’ın James Comey’i FBI Direktörlüğü'nden almasından sonra, özel savcı olarak görevlendirildi.

Bu arada iki senatör de özel savcıların kovulmasını zorlaştıran bir tasarı sundu.

Demokrat Partili Chris Coons ve Cumhuriyetçi Thom Tillis’in hazırladığı tasarıya göre, Başkan, görevi suiistimal, çıkar çatışması, ağır hastalık ve ya benzer iyi bir sebep olmadığı sürece, özel savcıyı görevden alamayacak.

Görevden alma kararı üç üyeli bir kurulun onayına bağlanacak.

Tasarı açıkça Mueller’ı Trump’a karşı korumayı amaçlıyor. Bazı uzmanlar, Başkan böyle bir şey yapmak istese, tasarı Senato’da oylanmadan önce bunu yapacağına dikkat çekiyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG