Erişilebilirlik

Rusya Snowden'dan Vazgeçmiyor


Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’nın Dışişleri Komisyonu başkanı Aleksey Puşkov
Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’nın Dışişleri Komisyonu başkanı Aleksey Puşkov

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’nın Dışişleri Komisyonu başkanı Aleksey Puşkov, Kremlin’in Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi eski çalışanı Edward Snowden’ı sınırdışı etmeye niyeti olmadığını açıkladı

Bir Rus milletvekili, Kremlin’in Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi eski çalışanı Edward Snowden’ı sınırdışı etmeye niyeti olmadığını açıkladı.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’nın Dışişleri Komisyonu başkanı Aleksey Puşkov, Snowden’ın ülkeden çıkarılmayacağını söyledi. Puşkov, Davos’ta devam eden Dünya Ekonomik Forumu görüşmelerinde “Amerikan Gücünün Geleceği” adlı bir toplantıya katıldı.

Amerikalı yetkililerin tarafından casusluk iddiasıyla yargılamak istediği Edward Snowden, kendisine sığınma hakkı tanıyan Rusya’da yaşıyor. Rusya Amerika’nın talebine rağmen Snowden’ı iade etmeyi reddediyor. 30 yaşındaki eski NSA çalışanı, kurumun gizli izleme operasyonunun ayrıntılarını kamuoyuna açıkladıktan sonra büyük bir istihbarat skandalına yol açmıştı.

Dün Amerika Adalet Bakanı Eric Holder, Edward Snowden’ın yargılanması durumunda cezasının hafifletilmesi için pazarlık görüşmelerine açık olduğunu bildirmişti. MSNBC televizyonuna konuşan Adalet Bakanı Holder, Snowden’ın her koşulda yasaları çiğnediğini ve bundan sorumlu tutulması gerektiğini söyledi.

Adalet Bakanı Holder, avukatlarının Snowden’ın suçunu kabullenmesi yönünde girişimde bulunması durumunda, kendisinin de yargılama sonunda Snowden’ın alacağı olası cezanın hafifletilmesi konusunda bu avukatlarla görüşmelere açık olacağını bildirdi.

Bir internet sohbetine katılan Edward Snowden ise ülkesine geri dönmesinin hem kendisi, hem de Amerikan hükümeti açısından en iyi çözüm olacağını vurgulamakla birlikte, devlete çalıştığı için “ihbarcılar” için sağlanan yasal korumanın kendisine sağlanmamasına dikkati çekti.

Amerika Adalet Bakanlığı, eski NSA çalışanı hakkında devlet belgelerini çalmak ve casusluk iddialarıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Edward Snowden, NSA’de sözleşmeli personel olarak görev yaparken, kurumun terörle mücadele kisvesi altında milyonlarca Amerikan vatandaşının telefon ve internet iletişimlerine ait verileri gizlice topladığını açığa çıkarmıştı. Söz konusu veriler, görüşmelerin içerikleri değil ama ‘üstveri’ diye adlandırılan ve görüşmelerin kimler arasında, hangi tarihte ve saatte, ne kadar süre içinde geçtiğini ayrıntılı bir şekilde ortaya koyan bilgilerden ibaret. Snowden, NSA’in Hawaii bürosunda çalışırken 1 milyon 700 bin dijital belgeyi çalmakla suçlanıyor.

28 yaşındaki Amerikalı eski istihbarat çalışanı, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin Anayasa’yı ihlal ettiğini ve kamuoyunun Amerikan devletinin faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olmaya hakkı olduğunu savunuyor.

Bu suçlamalar yalnızca Edward Snowden tarafından yapılmıyor. Amerikan devletine ait bağımsız bir komisyon da, federal devlete ait bir kurumun vatandaşlarına ait bu denli büyük miktarlarda bilgi toplamasının yasal olmadığına ve topladığı bilgileri imha etmesi gerektiğine hükmetti. Özel Hayatın ve Sivil Özgürlüklerin Korunmasını İzleme Kurulu, NSA’in gizli izleme operasyonunun geçerli yasal bir temele sahip olmadığını, hem özel hayatın gizliliğine hem de sivil özgürlüklere yönelik ciddi tehditler oluşturduğunu savunuyor.

Edward Snowden’ın ortaya çıkardığı istihbarat skandalı bir nebze de olsun meyve vermiş durumda. NSA’in gizli izleme programını kabullenen Başkan Barack Obama, bilgilerin Mart ayı sonunda Kongre’yle temaslar sonucu kurulacak özel bir yapı bünyesinde toplanması gerektiğini söyledi. Obama ayrıca Amerika’nın yabancı liderlerin telefon görüşmelerini bir daha izlemeyeceği sözü verdi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG